Premijerno prikazan dokumentarni film “Dobri pastir” o životu fra Flavijana Šolca

fra Flavijan Šolc
Foto: Udruga dr. Ante Starčević

VUKOVAR, U organizaciji župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselja i Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika u dvorani Pastoralnoga centra bl. Alojzija Stepinca Župne crkve Gospe Fatimske u Vukovaru premijerno je u nedjelju navečer prikazan dokumentarni film „Dobri pastir“, redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića.

Riječ je o filmu koji je posvećen pokojnom iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu i koji prati kronologiju njegovog života kao i teško vrijeme komunističkog vremena i Domovinskog rata.

Fra Flavijan Šolc rođen je u Virovitici 31. srpnja 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, te je zaređen 29. 06. 1952. godine u Zagrebu. U Borovo naselje dolazi 1962. godine sa zadatkom da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice  Borovo. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi crkvu Gospe Fatimske.

U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. Fra Flavije Šolc umro je u varaždinskoj bolnici, nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017. godine.