Predstojećeg vikenda u Vinkovcima 13. pčelarski dani

VINKOVCI, U Vinkovcima se održavaju 13. pčelarski dani u sklopu kojih će biti otvoren i Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda na kojem će sudjelovati više od 40 izlagača iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske, najavljeno je na konferenciji za novinare Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

“Znamo da u Osijeku postoje Dani meda i da je Osijek kolijevka pčelarstva na ovom području ali Pčelarski dani u Vinkovcima bez sumnje su najveća pčelarska manifestacija u istočnoj Hrvatskoj”, kazao je predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stipo Rimac.

Osim sajamskog dijela, na Danima će se održati i niz stručnih predavanja iskusnih pčelara iz Hrvatske i Srbije, a održat će se i prigodni program za najmlađe kako bi se pčelarstvo približilo djeci predškolske i škollse dobi. Predavanje će tako održati pčelar Slavko Horvat iz Osijeka na temu “Prodaja pčelarskih proizvoda preko turizma”, Slobodan Jevtić iz Srbije izlagat će o grešakama kod postavljanja pčelinjaka na uljanu repicu i suncokret, pravilnom uzimljavanju i izimljavanju te LR i AŽ košnicama s osvrtom na preventivu protiv nozeme i blagovremeno otklanjanje varoe dok će Valerijan Tolić iz Slavonskog Broda govoriti na temu profitabilnog pčelarstva, a Milorad Gaković iz Vukovara o intezivnoj proizvodnji matica.

“Prošla godina bila je posve prosječna, ako ne i  loša za nas pčelare. Najveću štetu nanijela nam je suša zbog koje je došlo do podbačaja kod suncokreta, a i tretiranja pesticidima suncokreta su bila značajna tako da došlo do velikih gubitaka među pčelinjim zajednicama”, kazao je predsjednik vinkovačke Pčelarske udruge “Nektar” Stanko Čuljak.

Pčelar Ivan Grgić pozvao je građane da kupuju domaći med koji je, po njegovim riječima, nešto skuplji od onoga iz trgovine, ali i dosta kvalitetniji.

Organizatori 13. Pčelarskih dana su Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatski pčelarski savez, a održat će se u prostoru vinkovačke dvorane “Barun Trenk”. Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije okuplja osam pčelarskih udruga s oko 450 članova koji imaju više desetaka tisuća košnica.

ĐURO KARALIĆ