Započelo suđenje Željku Sabi za pronevjeru i zlouporabu položaja i poticanje

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na Općinskom sudu u Vukovaru započelo je suđenje bicšem gradonačelniku Vukovara i saborskom zastupniku Željki Sabi kojega Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru tereti za dva kaznena djela objedinjenja u jednu optužnicu. Prema riječima zamjenice Županijskog državnog odvjetnika Suzane Stupar radi se o optužbi za pronevjeru te za zlouporabu položaja i poticanje.

Pojasnila je kako ŽDO Sabu tereti da je kroz akciju organizacije ljetovanja za djecu Vukovara, u razdoblju od srpnja 2005. do rujna 2009. godine, prisvojio 76.567 kuna. Za drugo kazneno djelo tereti ga se da je u vrijeme dok je bio gradonačelnik Vukovara iskoristio svoj položaj kako bi Srđana Šijakovića, tada vijećnika u Gradskom vijeću Vukovara iz redova SDP-a, zaposlio u gradskoj tvrtci Komunalac. Optuženi Sabo najavio je kako će svoju obranu na sudu iznijeti na kraju dokaznog postupka dok za novinare nije želio dati nikave izjave. Njegov odvjetnik Ante Nobilo najavio je niz svjedoka koji će biti saslušani tijekom dokaznog postupka te rekao kako će dokazati da Sabo nije uzeo niti kune od akcije organizacije djece kao niti da nije utjecao na zapošljavanje Šijakovića u Komunalac.

“Humanitarnu akciju ljetovanja djece organizirala je Gradska organizacija SDP-a koja je s roditeljima djece sklapala ugovore. Roditelji su na ime organizacije ljetovanja uplaćivali 80-120 kuna. Ako je eventualno dio novca i preostao od te akcije GO SDP-a taj novac je trošio kao svoj novac. To je potvrdila i revizija i Nadzorni odbor”, rekao je Nobilo.

Inače, zapriječena kazna za kaznena djela kojima se tereti Sabo kreće se od jedne do osam godina zatvora. Nastavak suđenja najavljen je za 26. travanj.

IVAN MATIĆ