Održana međunarodna konferencija kako Slavonija da uspješnije izvlači novac iz EU fondova

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U vukovarskom Hotelu Lav održana je međunarodna konferencija o urbanom i ruralnom razvoju na temu „Kako Slavonija može uspješnije i efikasnije izvlačiti novac iz fondova Europske Unije. Konferenciju su organizirali zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić i predsjednik Hrvatske konzervativne stranke i zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček u suradnji s grupom Europskih konzervativaca i reformista u Odboru regija.

„Na konferenciji su načelnici i gradonačelnici iz zemalja EU, odnosni, nositelji izvršne vlasti koji imaju dosta iskustva o tome kako iskoristiti fondove EU. Možemo čuti puno korisnih informacija od njih i puno toga za naučiti“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Govoreći o tome koliko je Hrvatska iskoristila sredstva iz EU fondova Tomašić je rekla kako mi ne radimo dovoljno i da uvijek čekamo da posao odradi netko drugi za nas.

„U EU fondovima ima puno novaca koje mi ne izvlačimo. Vlasti će morati daleko bolje raditi s lokalnim dionicima kako bi im pomogli i na taj će način imati daleko više informacija nego što su imali prije. Hrvatska nije naučila povlačiti novac iz EU-a ali ako lokalne dionike naučimo kako se to radi onda oni  neće čekati lokalnu vlast već će to sami odraditi“, rekla je Tomašić.

Okupljenima se obratio i predsjednik grupe Europskih konzervativaca i reformista u Odboru regija Rob Jonkman koji je rekao kako su ovakve konferencije prilika za razmjenu znanja. Jonkman, koji dolazi iz Nizozemske, rekao je kako ova država EU danas ne povlači puno novca iz EU fondova za razliku od raniji godina kada nisu bili toliko razvijeni.

„Uvijek postoje veće ili manje razlike, pa je tako slučaj i sa Hrvatskom, Bugarskom i svim drugim zemljama. Neke su regije razvijenije više, neke manje. Kako sam čuo od gradonačelnika Ivana Penave ovdje je novac iz EU fondova prijeko potreban kako bi se riješila neka ključna pitanja kao što je primjerice nezaposlenost mladih“, rekao je Jonkman.