Započinje obnova i modernizacija željezničke pruge Vukovar – Vinkovci

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić potpisao je s predstavnicima španjolske tvrtke „Comsa“ Ugovor za izvođenje radova na projektu „Nadogradnja i elektrifikacija pruge Vinkovci – Vukovar“. Kršić je u izjavi novinarima kazao kako se radi o projektu vrijednome 470 milijuna kuna koji je sa 85 posto bespovratnih sredstava financiran iz fondova EU.

„Cilj nadogradnje i elektrifikacije pruge Vinkovci – Vukovar, koja je duljine 18,71 kilometar, je povećanje opsega željezničkoga teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar te bolja povezanost željezničkoga putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima. Modernizacijom će se pruga Vinkovci – Vukovar unaprijediti za voznu brzinu vlakova do 120 km/h, čime će se vrijeme putovanja skratiti za 50 posto. Biti će modernizirani željezničko cestovni prijelazi, jedan most će biti izgrađen te rekonstruirani svi objekti na dionici. Radovi će se provoditi 24 mjeseca, a sve će to omogućiti brže prometovanje ali i sigurnije i jeftinije prometovanje“, rekao je Kršić.

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovao je i ministar mora, prometa i infrastruktureOleg Butković kao i župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić.

U svojim izjavama oni su istaknuli važnost ovoga ulaganja na području županije, činjenicu da je prije nekoliko godina obnovljena i željeznička pruga Vinkovci – Tovarnik. Istaknuli su i kako očekuju da će radovi na pruzi Vukovar  Vinkovci donijeti puno i na gospodarskom planu s obzirom da će se povećati i kapaciteti najveće hrvatske riječne luke – Luke Vukovar.