Predstavnici hrvatskih Albanaca u razgovoru s gradonačelnikom Vukovara

VUKOVAR, Predsjednik Unije Albanaca RH Esad Čollaku, zajedno s predsjednikom Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata Tomom Kačinariem, posjetili su Vukovar te tom prilikom razgovarali s gradonačelnikom Ivan Penavom. Tijekom razgovora bilo je riječi o obilježavanju 25. godišnjice pogibije 86 hrvatskih branitelja albanske nacionalnosti koja će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice RH.

“U Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 2.900 branitelja albanske nacionalnosti od kojih njih 2.579 su dragovoljci. Poginulo je 86 branitelja albanske nacionalnosti od kojih njih 85 tijekom 1991. godine. Više od 500 branitelja Albanaca je ranjeno, rekao je Čollaku.

Ukazao je i na niz drugih problema s kojima se suočavaju pripadnici albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj danas,a prije svega zapošljavanja. Dodao je i da su Albanci u Hrvatskoj odabrali mogućnost obrazovanja po C modelu te da se dopunska nastava na albanskom jeziku trenutno održava u školama u Bogdanovcima, Osijeku, Istri, Zagrebu, a uskoro će to biti omogućeno i u Karlovcu i Varaždinu. Kačinari je ukazao na to da se uloga Albanaca u obrani Hrvatske zanemaruje i prešućuje ukazujući da danas oko 300 Albanaca ratnih invalida ostvaruje zakonom zajamčena prava ali i da je još više onih koji to nisu uspjeli.

“U Hrvatskoj vojsci postojala je brigada sastavljena od Albanaca koji su prebjegli iz JNA. I na Ovčari su ubijeni Albanci ali se to iz nekog razloga prešućuje. Neke se stvari sustavno zaboravljaju i na nama je da to promjenimo. Nakon rata imali smo situaciju da se Albanci, koji nemaju porebivaklište u RH, deportirani iz Hrvatske”, rekao je Kačinari.

IVAN MATIĆ