Predstavljen programa obilježavanja Dana Grada Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom skorog obilježavanja Dana Grada Vukovara, koji se obilježava 3. Svibnja, danas su čelnici Grada Vukovara održali konferenciju za novinare na kojoj su predstavili program obilježavanja Dana Grada.

Kako je najavio gradonačelnik Ivan Penava, obilježavanje započinje već 29. travnja veslačkom regatom sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba  „Vukovar“ te tradicionalnim velikim godišnjim koncertom HKGD „Dunav“.

Sam 3. svibanj, kako to već tradicija nalaže, započeti će simbolično izvedbom Johanna Straussa „Na lijepom plavom Dunavu“ koja će mobilnim razglasom u ranim jutarnjim satima proći ulicama Vukovara. Uslijediti će odavanje počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata svim hrvatskim braniteljima Vukovara, sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova koju će predvoditi fra Robert Čibarić, gvardijan i župnik Župe uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštru Ivaniću, bivši kapelan Crkve sv. Filipa i Jakova te će se održati svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara.

Pod nazivom „Mladost i radost Vukovara“ održati će se Cvjetni korzo u kojemu će sudjelovati djeca vukovarskih vrtića, Mažoretkinje grada Vukovara te Gradski puhački orkestar Vukovar.

Za najmlađe će cijeli dan biti na raspolaganju igraonica na otvorenom – Pagoland, uz parking hotela Dunav, a moći će uživati i u mađioničarskim trikovima.

03. svibnja svim Vukovarkama i Vukovarcima uz predočenje osobne iskaznice omogućen je besplatan ulaz u sve vukovarske muzeje (Gradski muzej Vukovar, Franjevački muzej Vukovar te Muzej vučedolske kulture), uključujući i Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva.

Dan će se privesti kraju s programom „Volim lokalno“ – glazbenim programom kulturno-umjetničkih društava Vukovara te koncertom TS Bećarski inat koji će započeti u 21 sat na Trgu Republike Hrvatske, a u prigodi Dana Grada neće izostati ni vatromet.

04. i 05. svibanj obilježiti će i sportske aktivnosti vukovarskih osnovnih škola i dječjih vrtića, ali i brojne druge kulturne zanimljivosti. Između ostalog, premijerno će biti prikazan film u povodu 25 godina postavljanja Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku.

Nakon proslave Dana Grada Vukovara, od 05. do 07. svibnja u Vukovar stiže 5. po redu festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ, koje će u 3 dana u naš grad donijeti pregršt sadržaja.

U samom središtu grada biti će predstavljena tradicija i običaji iz cijele Lijepe naše te će u Vukovaru koncerte održati Gibonni, Klapa Šufit i Giuliano.