Potpisani Ugovori o javnoj nabavi za građenje sustava navodnjavanje Lipovac i Ervenica

Foto: Vukovarsko -srijemska županija

VINKOVCI, Župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su danas Ugovore o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja „Lipovac“ i „Ervenica“.

“Želimo naš poljoprivredni potencijal iskoristiti na način da kvalitetno i dostatno proizvodimo. Jedan kamen u slaganju tog mozaika je svakako navodnjavanje. Mi smo naše projekte pripremili na vrijeme i naš Plan navodnjavanja uklopili u Nacionalni plan navodnjavanja. Završeni su sustavi navodnjavanja Blata-Cerna i Sopot Vinkovci. 

Važno je istaknuti Melioracijski kanal Biđ – Bosut, koji je spojen s rijekom Savom. Zahvaljujući investiciji vrijednoj 493 milijuna kuna, poljoprivrednici imaju mogućnosti navodnjavati poljoprivredne površine. Očekujem i realizaciju projekta višenamjenskog Kanal Dunav Sava. Mi kao Županija želimo postati neovisni o hrani ali i energetski neovisni. Nastavit ćemo raditi na tome“, rekao je Galić.

Dodao je kako vrijednost ugovora o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Lipovac iznosi 66,8 milijuna kuna, a Ervenica je 57,4 milijuna kuna.

„Sami građevinski radovi iznose negdje oko 125 milijuna kuna za ova dva ugovora. Riječ je o ugovoru za izgradnju sustava navodnjavanja Ervenica i sustava navodnjavanja Lipovac. Ukupno je to 1500 hektara. Ono što je najvažnije da su sredstva osigurana iz europskog fonda za ruralni razvoj, odnosno 85 posto su sredstva Europske unije, a 15 posto Vlade Republike Hrvatske. Vlasnik će biti Vukovarsko-srijemska županija, koja zapravo neće imati potrebu za ulaganjem ali će i dalje brinuti o razvoju i održavanju sustava na dobrobit naših poljoprivrednika“, rekao je Đuroković.

Dodao je i kako su nedavno izgrađena dva sustava navodnjavanja, Sopot i Blato-Cerna,  vrijedna 60 milijuna kuna koja pokrivaju 1200 hektara.

„Sa ovih 1500 novih mi se bližimo na nekih novih 3000 hektara. Posebno treba naglasiti kako je Vukovarsko – srijemska županija iznimno uspješna s obzirom da od ukupnog razdjela na području Republike Hrvatske od 666 milijuna kuna osobnih sredstava, 200 milijuna kuna gradi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji”, rekao je Đuroković.

Voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Damir Dekanić rekao je kako su Hrvatske vode i Hrvatske šume uvijek bile upućene jedne na druge.

„Kao predstavnik Hrvatskih šuma te kao načelnik Općine Andrijaševci, na čijem području je izgrađen sustav „Sopot“, očekujem u skorom vremenu maksimalno iskorištenje kapaciteta sustava navodnjavanja na ovom području“, rekao je Dekanić.