Posljednja sjednica županijske Koordinacije nacionalnih manjina u ovom sazivu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U vukovarskoj Palači Srijem održana je sjednica Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko – srijemske županije koja je posljednja u ovom sazivu. Razlog tome je što će u svibnju biti održani manjinski izbori kada će biti izabrani novi čelnici manjinskih vijeća. Predsjednik Koordinacije Svetislav Mikerević rekao je kako je izuzetno zadovoljan što je Koordinacija uspjela odraditi s obzirom na pandemiju korona virusa te istakao da jeKoordinacija funkcionirala u najboljem redu.

“Sve aktivnosti koje smo predvidjeli, odradili smo u zadanom roku. Financirani smo od strane županije, a došlo je i do povećanja sredstava. Nadam se da ćemo realizirati sve programe koje smo odredili za 2023. Godinu”, rekao je Mikerević.

Dodao je kako nastavljaju s projektom “Dunav nas spaja” koji se odvija sa Savezom za nacionalne manjine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Zamjenik župana vukovarsko-srijemske iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Jeremić rekao je  kako je naglasak stavljen na manjinske izbori koji će se održati u svibnju ove godine te da će pokušati da one nacionalne manjine koje su do sada bile malo inertnije, a možda ispunjavaju uvijete da imaju svoje predstavnike ako ne i Vijeća, da ih se na neki način motivira.

“Tu prije svega mislimo na predstavnike romske nacionalne manjine i makedonske. Cilj je da sve manjine u okviru županije rade zajednički pa čak i ako su malobrojne. Cilj sastanka je da vidimo koje nam aktivnosti dolaze vezano za manjinske izbore, za manjinska Vijeća i predstavnike koji su planirani za svibanj ove godine”, rekao je Jeremić.

Predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Rozaija Jakumetović kazala je kako je zadovoljna dosadašnjim radom koordinacije vijeća, da su složni i da odlično surađujemo. Prema njenim riječima Koordinacija brine o svim nacionalnim manjinama.