Dragana Jeckov: Slika “Serbian family tree” kod pravoslavne crkve u Vinkovcima primjer je mržnje

Foto: www.index.hr

ZAGREB, Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov u srijedu je za saborskom govornicom progovorila o nedavnom slučaju kada je u blizini pravoslavne crkve u Vinkovcima pronađena slika na papiru „Serbian family tree“ na kojem su prizori silueta obješenih ljudi od kojih se jedna čini kao dijete.

“Slika je školski primjer poziva na nasilje i mržnju usmjerenu prema određenoj skupini zbog etničke pripadnosti, jasno prema kome, prema Srbima i srpskoj zajednici, prema pravoslavnim vjernicima”, rekla je Jeckov.

Dodala je kako se ova slika zove “srpsko porodično stablo” ali i da sutra to može biti stablo nekog drugog naroda ili skupine. Prema njenim riječima ona će uvijek biti poziv na mržnja prema onima koji se zovu ili izgledaju drugačije.

“Ne zaboravimo da nacionalizam, šovinizam i rasizam u svojem začetku lako metastaziraju u još gore oblike, ako ih se ne nadzire”, istaknula je Jeckov koja je potom demonstrativno poderala sliku koju je pokazala i poručila: Ovu ću sliku staviti gdje pripada, u smeće”, istaknula je Jeckov.

Podsjećamo kako je PU vukovarsko – srijemska u utorak objavila da su radi ovoga slučaja proveli kriminalističko istraživanje nad troje maloljetnika zbog sumnje da su u Vinkovcima počinili kazneno djelo Javno poticanje na nasilje i mržnju jer su na spomen obilježju pravoslavne crkve u Vinkovcima pričvrstili papir s neprimjerenim sadržajem. Najavili su i kako će prema troje maloljetnika dostavlja kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Vinkovcima