Porfirije: Kada se u molitvi za svoje žrtve sjećamo i stradalih susjeda, Hrvata katolika, Bog će nam se obradovati

Foto: Đuro Karalić

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije pozvao je u nedjelju iz Vukovara pravoslavne vjernike da mole za svoje žrtve, ali i za žrtve Hrvata jer, poručio je, molitva i praštanje jedini su pravi put prema istinskom miru.

“Zato vas pozivam danas da upalimo svijeću za svu našu postradalu pravoslavnu braću i sestre, ali isto tako da upalimo svijeću i za sve nevino postradale Hrvate rimokatolike, da se molimo za našu postradalu braću i sestre, ali isto tako i za postradale Hrvate rimokatolike”, pozvao je Porfirije.

Rekao je kako neprestano u svome srcu pali svijeću voštanicu za stradale u Glini, Varivodama, Gruborima i drugim mjestima stradanja Srba. “Jednako tako se molim i palim svijeću za one postradale na Ovčari, Škabrinji, Lovasu, Sotinu i mnogim drugim stratištima”, kazao je.

“Kada se u molitvi za svoje žrtve sjećamo i stradalih susjeda, Hrvata katolika, Bog će nam se obradovati”, poručio je srpski patrijarh Porfirije koji je posvetio obnovljeni Parohijski dom i vukovarski Saborni hram sv. oca Nikolaja koji je stradao u eksploziji u rujnu 1991. godine, a obnovljen je sredstvima Republike Hrvatske.

Svetoj liturgiji nazočan je bio velik broj episkopa Srpske pravoslavne crkve predvođenima domaćim, episkopom osječkopoljskim i baranjskim Heruvimom.