Komemorativnim programom obilježena 31. obljetnica pogibije general bojnika Blage Zadre

Foto: VSŽ

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i komemorativnim skupom na Trpinjskoj cesti, u Vukovaru je danas obilježena 31. obljetnica pogibije general bojnika Blage Zadre.

Uz članove obitelji generala Zadre, članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatske branitelje i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, obljetnici su nazočili predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar i izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Špiro Janović, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kao i brojni drugi okupljeni u čast heroja s Trpinjske ceste.

Osim na grobu Blage Zadre, izaslanstva su vijence položila i svijeću zapalila i na grobu pukovnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije Vukovar koji je također poginuo na današnji dan 1991. u Vukovaru, a pokopan je također na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. 

“Ovdje je stvorena Hrvatska, koja je nezaustavljivo išla prema svom putu neovisnosti i samostalnosti, ali da nije bilo Vukovara to bi se dogodilo kasnije, a ne ranije, pod lošijim, a ne boljim okolnostima. I zato je žrtva tih ljudi golema i neopisiva, poručio je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju na komemorativnom skupu održanom na Trpinjskoj cesti.

Nikola Mažar poručio je kako nas je Blago Zadro naučio da budemo jedni uz druge i zajedno branimo vrijednosti poput doma i obitelji dok je Špiro Janović kazao kako je prije 31 godinu Borovo Naselje izgubilo svoga legendarnog zapovjednika, a Hrvatska jednog od svojih heroja Domovinskog rata.

General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara kod Trpinjske ceste u Borovu Naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Foto: VSŽ