Završena hodnja pripadnika Pukovnije Vojne policije za poginule hrvatske branitelje

Foto: MORH/T. Brandt

Pripadnici Pukovnije vojne policije završili su hodnju od Zagreba do Vukovara u čast i spomen poginulim pripadnicima Vojne policije i svim poginulim hrvatskim braniteljima. Na hodnju dugu 307 kilometara krenuli su 8. listopada iz vojarne „1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia“ u Zagrebu, a na cilj Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata“ u Vukovaru došli su danas u prijepodnevnim satima.

Među sudionicima hodnje bilo je pripadnika koji su sudjelovali u Domovinskom ratu od samih početaka, ali i onih koji su rođeni nakon završetka Domovinskog rata. Hodnja je bila podijeljena na devet dionica, a na završetku svake dionice sudionici su odali počast paljenjem svijeća na spomenike hrvatskih branitelja.

Iako umorni od višednevne hodnje i sa žuljevima na nogama, osmjeh i zadovoljstvo na licima sudionika hodnje govori o neskrivenom ponosu na ostvareni zacrtani cilj. Kako jednoglasno ističu žrtva koju su u ovu hodnju uložili tek je mali dio u odnosu na žrtvu koju su podnijeli poginuli hrvatski branitelji koji su dali najviše što su mogli u Domovinskom ratu, izvijestio je MORH.

Uz stožernog narednika Maria Kufnera, jedan od idejnih začetnika ove hodnje je i nadnarednik Krešimir Bakula. Kako njih dvojica nerijetko pješke dolaze na posao, tijekom jedne takve hodnje stvorila se ideja o ovom hvalevrijednom poduhvatu. “U Hrvatskoj vojsci sam 22 godine i sve te godine sam pripadnik Vojne policije”, ističe narednik Bakula te dodaje: “Ja sam dijete poginulog branitelja i stoga oduvijek imam poseban pijetet prema žrtvama ili ljudima koji su na bilo koji način izgubili nekoga dragog. Očekivao sam da će mi u fizičkom smislu biti puno teže, ali svakim prijeđenim korakom tijekom hodnje i prolaskom kroz mjesta koja su nam bila na putu dodatno sam potvrdio ono što sam i prije znao, a to je da obični ljudi beskrajno vole i cijene Hrvatsku vojsku. Upravo ta spoznaja davala mi je dodatni poticaj tijekom hodnje”.

Narednik Dražen Tomac, pripadnik treće satnije Pukovnije vojne policije, naglašava kako mu je glavni motiv da krene na ovu hodnju bilo sjećanje na sve poginule pripadnike Vojne policije, a jednako tako i na sve ostale poginule hrvatske branitelje: “Sada kada sam na zalasku karijere želio sam na neki način sve ono što nosim iz Domovinskog rata objediniti i sa sobom ponijeti jednu lijepu uspomenu”.

“Iako sam rođen nakon završetka Domovinskog rata iz njega nosim domoljublje, a veliki su mi uzor svi heroji Domovinskog rata. Čast mi je nositi odoru hrvatskog vojnika i to me ispunjava ponosom”, rekao je  poručnik Kristijan Sigur pripadnik 1. satnije Vojne policije, navode iz MORH-a.

“General Blago Zadro i bojnik Alfred Hill, koji su poginuli na današnji dan 1991. godine, bili su karizmatični vođe u najtežim danima Domovinskog rata koji su hrabrili, poticali, davali nadu, čak i u trenucima kada nade više i nije bilo. Te su vrline u ono vrijeme u Vukovaru bile važnije nego li samo zapovijedanje. Sjećanje na njih dvojicu su uvijek svježa i gotovo da ih možemo osjetiti da su još uvijek s nama”, poručila je nakon završene hodnje stožerna narednica Antonija Pavičić.