Na obali Bosuta u vinkovačkom Krnjašu otkriven spomenik zabranjenoj ljubavi Ivana i Marije Kozarac

VINKOVCI, U vinkovačkom Krnjašu, ispred rodne kuće autora antologijskog romana hrvatske moderne “Đuke Begovića” Ivana Kozarca, uz obalu Bosuta, u subotu je svečano otkriven spomenik Ivanu i Mariji Kozarac, rad vinkovačkog akademskog kipara Dejana Durakovića.

Književnik Ivan Kozarac i Marija Kozarac bili su u platonskoj vezi od najmlađih dana, no kako su bili bliski rođaci, njihova ljubav nije mogla biti ozakonjena. Godinu dana prije smrti, Kozarac je napisao svoju najpoznatiju ljubavnu pjesmu “Milovo sam garave i plave” koju je također posvetio Marijii Kozarac. Pjesmu je kasnije uglazbio splitski skladatelj Ivo Tijardović, a na prigodnoj svečanosti otkirvenja spomenika izveli su je članovi vinkovačkog Tamburaškog sastava “Đeram”.

“Priča o toj ljubavi koja zbog rodbinskih veza nije mogla biti okrunjena brakom izuzetno je romantična i evocira pripovjed o šokačkom Romeu i Juliji”, poručio je u ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je doputovao u Vinkovce kako bi bio nazočan svečanosti otkrivenja spomenika.

Hasanbegović je kazao kako spomenik Ivanu i Mariji Kozarac također predstavlja i lijep poziv da se Vinkovčani i svi  putnici namjernici podsjete na književno dijelo Ivana Kozarca koje, kako je rekao, iako neveliko opsegom svjedoči o šiokoj i tankoćudnoj  duši Ivana Kozarca.

“Danas slavimo vlastitu kulturu i povjest, ono iz čega smo iznikli”, poručio je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić dok je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić podsjetio kako su Vinkovci najstariji grad u Europi te se osim tom činjenicom Vinkovci ponose i velikim brojem velikana ne samo među književnicima nego i glumcima, slikarima, kiparima.

“Svjedoci smo nestajanja naše baštine i baš zato moramo još više raditi na njenjom očuvanju”, upozorio je Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge “Vinkovački šokački rodovi” koja je prikupila sredstva i izgradila spomenik koji je financiran donacijama.

Liščić se posebice zahvalio obitelji Bosiljka i Katarine Stanić, vinkovačkih poduzetnika koji su inicirali gradnju spomenika Ivanu i Mariji Kozarcu, a prije dvije godine obnovili su i rodnu kuću Ivana Kozarca ispred koje je spomenik.

Spomenik Ivanu i Mariji Kozarac otkrili su Katarina Stanić te Dinka Liščić i Željko Takšić, potomci vinkovačkih šokačkih obitelji.

Marija i Ivan Kozarac rodili su se u istoj ulici, nekad Krnjašu, danas Ulici Josipa Kozarca. Ivan Kozarac bolovao je od tuberkuloze, od koje je umro 1910. godine s navršenih 25 godina. Marija je nadživjela voljenog rođaka punih 69 godina. Umrla je 1979. godine. Danas često Mariju i Ivana Kozarca nazivaju šokačkim Romeom i Julijom.

ĐURO KARALIĆ