Policija: Božićni blagdani protekli bez evidentiranih težih kaznenih dijela i prekršaja

Foto: Grad Vinkovci

Tijekom božićnih blagdana nisu evidentirana teža kaznena djela i prekršaji protiv javnog reda i mira koji bi u značajnijoj mjeri narušili sigurnost građana i imovine, izvijestila je danas PU vukovarsko-srijemska.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Širenje i prenošenje zarazne bolesti. U Vinkovcima su 26. prosinca evidentirana tri prekršaja prekoračenja radnog vremena u ugostiteljskim objektima, u svezi čega su dostavljena izvješća nadležnom područnom uredu Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Unatoč pojačanom prometu, posebice na državnim cestama i graničnim prijelazima, policijski službenici su regulacijom i pojačanim nadzorom prometa na cestama osigurali optimalno odvijanje prometa te nisu evidentirane teže prometne nesreće niti su zabilježene prijave nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava niti stradavanja osoba i nastanak materijalne štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i eksplozivnih tvari.

U Jarmini je 24. prosinca zabilježen požar na objektu uzgajivačnice pasa 54-godišnjaka. Očevidom je utvrđeno kako je požar izbio uslijed kvara na električnoj instalaciji. U požaru je uginulo nekoliko pasa te je opožareno krovište objekta, čime je vlasniku nastala velika materijalna šteta, navodi se u policijskom izvješću.

“Zahvaljujemo svima koji su blagdan Božića proslavili bez uporabe pirotehnike i u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama te pozivamo građane da svojim doprinosom podrže policiju kako bi i naredni dani, posebice novogodišnja noć, protekli u povoljnom i sigurnom ozračju. Štitimo jedni druge, provedimo ove dane sigurno te ostanimo odgovorni i zdravi”, poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Stanje u prometu tijekom blagdana

Tijekom blagdanskog vikenda, od 24. do 26. prosinca 2021. godine na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je 14 prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom i 13 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U Starim Mikanovcima, u centru naselja vozačica nije prilagodila brzinu kretanja vozila stanju kolnika i gustoći prometa uslijed čega je naletjela na tri pješaka koji su se zadržavali na kolniku. U prometnoj nesreći pješaci su lakše ozlijeđeni.

Prometne nesreće s materijalnom štetom dogodile su se u Vukovaru (3), Vinkovcima (2), na autocesti Zagreb-Lipovac kod naplatne postaje Lipovac, Bošnjacima, Nuštru, Otoku, Gunji, Drenovcima, Županji i Gradištu.

Tijekom vikenda policijski službenici su zatekli devet vozača u upravljanju vozilom s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 2,04 g/kg zabilježena je kod 45-godišnjeg vozača na graničnom prijelazu Županja, prema kojem je, uz još tri vozača, određena mjera smještanja u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Stacionarne kamere zabilježile su ukupno 63 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila, najviše na državnoj cesti D55 kod Gradišta, 35 prekršaja.

I nadalje su brzina i alkohol uzroci teških prometnih nesreća te će policija nastaviti provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno na „4 ubojice u prometu“ zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela.