Vlč. Ivan Đakovac: Budi čovjek jer je tvoj Bog to danas postao

Foto: Đuro Karalić

Bog je čovjeku od početka dao slobodu djelovanja, jer kao što nas naučava i Crkva i Sveto pismo; prisile u ljubavi nema. Međutim, onoga trenutka kada je čovjek odlučio živjeti bez Boga dogodilo se ono što se i pretpostavljalo, a to je kaos. A on se uvijek događa kada Bog nije kriterij života jer ništa više nema nikakvih pravila, niti okvira za života, poručio je na božićnom misnom slavlju u crkvi sv. Nikole biskupa, velečasni Ivan Đakovac, župnik te župe u vinkovačkoj gradskoj četvrti Zagrebački blok.

Uvijek kada čovjek napusti Boga nastane kaos, i u obiteljskom životu, i u životu države i društva, poručio je velečasni Đakovac dodajući kako Bog unatoč svemu nije odustao od nas ljudi iako smo bezbroj puta mi odustali od njega. “Bog nikada ne odustaje od čovjeka kojega toliko ljubi i zbog kojega je i sam odlučio postati čovjek”, napomenuo je.

Također je ustvrdio kako betlehemska priča nikako nije neka romantična priča. “Krenimo od samog početka. Oni su morali u svratište, ali za njih tamo nije bilo mjesto pa su završili u štali. Čovjek kada okrene Bogu leđa završi u štali, štali vlastitoga grijeha, nepravde, korupcije, neistine, svog vlastitog poniranja”, ustvrdio je župnik pozvavši vjernike da novorođenog Boga puste k sebi, svojim obiteljima i u konačnici u cijelo hrvatsko društvo.

Također je poručio kako nije dobro se smatrati katolikom uz mišljenje kako je za to dovoljno samo znati božićne pjesme i narodne običaje, već je potrebno puno više, prije svega, biti čovjekom, prepustiti se Bogu svakoga dana i njegovoj milosti.