Pokladno jahanje u izlogu vinkovačke Turističke zajednice

Foto: TZ Vinkovci

Nakon niza godina izlaganja različitih rukotvorina, fotografija, prezentiranja mnogobrojnih vinkovačkih obrta i udruga, kao i rada pojedinaca, Turistička zajednica grada Vinkovaca ove je godine odlučila načini zaokret te svoj izlog, na Trgu bana Josipa Šokčevića, uredit tematski.

Tako se u siječnju u izlogu predstavila cvjećarnica Gladiola, a u veljači postvaljena je izložba fotografija vinkovačkog pokladnog jahanja kao osvrt na deseto, jubilarno pokladno jahanje 2012. godine te prošlogodišnje, četrnaesto pokladno jahanje.

Iz TZ grada Vinkovci podsjećaju kako je običaj pokladnog jahanja karakterističan za graničarski  kraj uz Savu još iz doba Vojne krajine, kada su graničari čuvali granicu od Turaka. Vojnici su u pokladno vrijeme na konjima jahali selom i tražili cure i to im je bio jedini način da dođu do djevojaka. U novije vrijeme taj običaj se proširio na gotovo cijelu Slavoniju i Baranju te krajeve gdje taj običaj nikada ranije nije postojao.

U Vinkovcima običaj pokladnog jahanja njeguje Udruga Vinkovački šokački rodovi, a pokladno jahanje zabilježeno je u našem kraju i ranije. Autor najvećeg dijela fotografija je Mario Kokaj, a dio fotografija je uzet i iz arhiva Vinkovačkih šokačkih rodova i TZ grada Vinkovaca.

Autorica izložbe je Mirna Levaković Lombarović.