Započinje isplata izravne potpore poljoprivrednicima

ZAGREB, Iz ministarstva poljoprivrede Vlade RH izvijestili su kako u srijedu (08. veljače) započinje isplata 1,4 milijarde kuna izravne potpore poljoprivrednicima.

„Na račune oko 100.000 poljoprivrednih gospodarstava do kraja veljače ukupno će biti  isplaćeno 1,4  milijarde kuna izravnih plaćanjaPodsjećamo,  u studenom prošle godine poljoprivrednicima je isplaćeno 806 milijuna kuna predujma izravne potpore za 2016. Godinu“, navode iz ministarstva.

Izravna plaćanja dodjeljuju se samo aktivnim poljoprivrednicima koji imaju najmanje 1 hektar poljoprivrednog zemljišta i koji se u obavljanju poljoprivredne djelatnosti pridržavaju postupaka kojima se štiti okoliš, zdravlje ljudi, životinja i bilja. Posebna potpora odobrava se za Osjetljive sektore, a isplaćuje se po: kilogramu duhana, litri djevičanskog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, grlu krmače i grlu mliječne krave.

U drugom dijelu isplate, koja će uslijediti u travnju, poljoprivrednicima će biti isplaćeno 1,2 milijarde kuna za izravnu potporu te IAKS mjere ruralnog razvoja (Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Mjera 11 – Ekološki uzgoj, Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ). Isto tako, poljoprivrednicima će krajem godine biti isplaćen i predujam za proizvodnu 2017. godinu u iznosu od 922 milijuna kuna.

 „Sutra započinje prva rata isplate za 100.000 poljoprivrednih gospodarstava u iznosu od 1,4 milijarde kuna.  Preostali iznos od 1,2 milijarde kuna isplatit ćemo već u travnju – kako bi poljoprivrednici mogli pokriti troškove sjetve. Tako će od sada biti svake godine, dvije godišnje isplate u veljači i travnju – kada je novac našim poljoprivrednicima najpotrebniji“, rekao je ministar Tomislav Tolušić.

Prije isplate provest će se prijeboj potpora s poreznim dugom, ali samo na iznosima koji se financiraju iz proračuna RH. Poljoprivrednici koji su prijavili zaštićene račune pored redovnih, dobit će iznos potpore do 50.000,00 kn na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore na redovni račun.