Pokladni jahači najavili 54. Šokačko sijelo koje se do 16. veljače održava u Županji pod znakovitim geslom “Inat šokački”

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Pokladni jahači i ove su veljače izjahali na županjske ulice najavljujući ovogodišnje Šokačko sijelo koje se uslijed pandemije koronavirusa održava ove godine u nešto drugačijem obliku.

Ulicama Županje projahalo je 50-tak jahača, a ispred gradske uprave dočekao ih je i pozdravio županjski gradonačelnik Davor Miličević.

“Ovogodišnjim Šokačkim sijelom koje održavamo u specifičnim uvjetima uslijed pandemije koronavirusa, potvrđujemo onu staru narodnu izreku “Selo može izumrijeti, ali običaji ne”. Održat ćemo sve što smo zamislili, pridržavajući se epidemioloških mjera uz program koji će se održati on line”, kazao je gradonačelnik Davor Miličević rekavši kako ovogodišnje geslo 54. šokačkog sijela “Inat šokački” ponajbolje odražava želju Županjaca da se unatoč svemu održi i sačuva ljubav prema običajima i tradiciji.

Po riječima predsjednika Konjogojske udruge “Stari graničar” iz Županje Marka Maroševca, prošlih je godina ulicama Županje znalo projahati i više od 100 konjanika, ali je ove godine, u želji da se ispoštuju epidemiološke mjere, pozvano tek pedesetak jačaka koji su razdijeljeni u dvije skupine i koje će odvojeno jahati gradskim ulicama.

Građane je pozvao da ne izlaze u velikom broju na ulice već ispred svojih kuća i dvorišta prate jahače koji inače, po tradiciji, a koja je ove godine izostala, opet poradi koronavirusa, zastaju kod pojedinih domaćina koji ih časte jelima i pićem, a oni im uzvraćaju pjesmom.

Ovogodišnje, 54. šokačko sijelo održava se od 6. do 16. veljače pod geslom “Inat šokački” i u on line izdanju. Građani će predviđene priredbe i događanja, koji su snimljeni ranijih dana, moći pratiti u programu elektroničkih medija, na društvenim mrežama, internetskim stranicama Grada Županje, Šokačkog sijela, Turističke zajednice grada Županje, na velikom LED ekranu na Trgu kralja Tomislava te u programu Plave vinkovačke televizije i Hrvatskog radija Županja.