Odron zemlje kod Mohova otkrio ljudske kosti iz nekoga od do sada nepoznatih groblja

Foto: Čitatelj

MOHOVO, Uz samu državnu cestu koja prolazi kroz Mohovo krajem prošloga tjedna Goran Popović pronašao je ljudsku lubanju i nekoliko kostiju koje su se pojavile nakon manjeg odrona zemlje. Popović pojašnjava kako je kosti pronašao slučajno kada je s traktorom išao u polje raditi. Naime, u odronjenoj zemlji vidio je nešto neobično radi čega je stao kako bi to i provjerio.

„Odmah sam vidio da se radi o ljudskoj lubanji tako da ti ne može biti svejedno. O nalazu sam odmah kontaktirao prijatelje iz sela ali i djelatnike iločkog muzeja koji su došli na lice mjesta. Rečeno mi je da se radi o arheološkom nalazu“, kaže Popović.

Inače, ovaj mještanin Mohova je u već tri navrata u okolini sela pronašao tri zuba vunastog mamuta radi čega je dolina u kojoj se nalazi Mohovo prozvana „dolinom mamuta“. Pronađeno je i puno raznih drugih kostiju prapovijesnih životinja.

„Ovdje je se u dalekoj prošlosti očigledno vodio više nego intenzivan život. Želja nam je da se to počne sustavno istraživati jer mislimo kako to predstavlja veliku priliku za selo ali i ovaj dio Hrvatske“, rekao je Popović.

Ravnateljica Muzeja grada Iloka Maja Barić kaže kako je upoznata s novim nalazom kod Mohova ali i da za sada ne mogu krenuti s istraživanjem jer prethodno moraju ishoditi sve potrebne dozvole s obzirom da se radi o zemljištu u vlasništvu države.

„Od prije je poznato kako je područje Iloka, kojemu pripada i Mohovo, bogato raznih arheološkim i paleontološkim nalazima. I ovaj posljednji nalaz kod Mohova to samo potvrđuje. Vjerojatno se radi o nekom od starih groblja koja je sada ovaj odron zemlje otkrio. Radi se o arheološkom nalazu ali je za sada teško procijeniti iz kojeg doba“, rekla je Barić.