Podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Na poziv Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske, sudjelovale su na okruglom stolu pod nazivom „Sustav podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Vukovarsko-srijemskoj županiji“.

Povod održavanja okruglog stola u Vukovaru je širenje ,,Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” na područje Vukovarsko-srijemske županije. Razgovaralo se o učincima podrške, primjerima dobrih praksi, a prije svega o međusektorskoj suradnji i podršci žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja.

Policijska službenica za prevenciju Marina Škarica u svom je izlaganju prezentirala ulogu policije u radu sa žrtvama kaznenih djela i prekršaja. Na okruglom stolu izlagali su i predstavnici Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Odjela za razvoj i koordinaciju sustava podrške žrtvama i svjedocima i međunarodnu suradnju Ministarstva pravosuđa i uprave, Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke iz Ženske sobe Zagreb te Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda Vukovar, izvijestili iz PU vukovarsko-srijemske.

Zaključno je istaknuto kako je zajednička uloga uključenih institucija u sustavu podrške žrtvama i svjedocima usmjerena na ostvarivanje prava i poboljšanje društvenog položaja i statusa žrtava i svjedoka kroz pružanje informativne, emocionalne i pravne podrške, te kroz zagovaranje za razvoj i unaprjeđenje zakonodavnog i institucionalnog okvira za zaštitu prava žrtava i svjedoka te za bolju primjenu postojećih zakona u Republici Hrvatskoj.