Grad Vukovar: Nekorektno je sebi prisvajati tuđe projekte, govorti kako se ništa nije uradilo, a oni su pred realizacijom

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Nakon što smo 24. ožujka prenijeli priopćenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u kojem se govori o sastanku državnog tajnika Josipa Bilavera s saborskim zastupnikom i kandidatom HDZ-a za gradonačelnika Vukovara Nikolom Mažarom oglasio se Grad Vukovar koji navode kako je u tom priopćenju izneseno više netočnih informacija.

Navode kako je sukladno pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske za sve projekte na području bilo koje jedinice lokalne i regionalne samouprave, pa tako i na području grada Vukovara, nadležan isključivo Grad Vukovar, odnosno, svaki projekt planiran na teritoriju grada Vukovara odobrava Gradonačelnik Grada Vukovara i Gradsko vijeće Grada Vukovara, a ne saborski zastupnici i ministarstva. Dodaju i kako se neistinitost odnosi i na činjenicu kako je predmetni projekt rekonstrukcije raskrižja na državnoj cesti DC57 u neposrednoj blizini Osnovne škole Antuna Bauera, kao i uređenje ulica Antuna Augustinčića, Augusta Šenoe te Trga Matije Gupca sastavni dio Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara za razdoblje 2019. – 2022. godine, a koji je donesen temeljem Sporazuma o međusobnoj suradnji na izradi navedenog programa koji je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava osobno potpisao prije 5 godina, još 17. studenoga 2016. godine.

Pojašnjavaju kako je Grad Vukovar potvrdu navedenog projekta dao 14. veljače 2018. godine, izdao građevinsku dozvolu 14. studenog 2018. godine te da je javna nabava raspisana 23. prosinca 2020. godine, a ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Cestorad d.d. potpisan 01. ožujka 2021. godine.

Dalje navode kako je na 37. sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara, održanoj 16. veljače 2021. godine, Penava odgovorio na pitanje vijećnika vezano za ovaj projekt, a što je i objavljeno na službenim stranicama Grada Vukovara.

„Slijedom gore navedenoga evidentno je da tema rekonstrukcije raskrižja na državnoj cesti DC57 koja se nalazi u neposrednoj blizini Osnovne škole Antuna Bauera nije tema otvorena na održanom sastanku već je njezina problematika davno poznata i dovedena je do faze realizacije. Temeljem zakonskih propisa jasno su definirani poslovi u djelokrugu saborskih zastupnika, a one se isključivo odnose na donošenje zakonskih akata u državi. Nikola Mažar od 2016. godine živi u Zagrebu, saborski zastupnik je tek 2 mjeseca i njegovo nepoznavanje situacije i razvoja Vukovara nije opravdanje kako njemu, tako ni Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za ovakve grube manipulacije“, navodi se u reagiranju Grada Vukovara.