Pod dejstvom alkohola prijetio smrću bliskoj osobi

Foto: Radio Dalmacija - Ilustracija

VINKOVCI, Oko ponoći 21./22. listopada, prilikom sprječavanja 20- i 27-godišnjaka u narušavanju javnog reda i mira ispred ugostiteljskog objekta u Masarikovoj ulici u Iloku, 20-godišnjak je spriječio policijskog službenika u obavljanju te službene radnje odgurujući ga rukama, a nakon što su obojica pali na tlo, udaljio se s mjesta događaja. Nadalje, prilikom postupanja policijskih službenika koji su ga ubrzo pronašli u susjedstvu, 20-godišnjak je, unatoč danim upozorenjima i naredbama, galamom nastavio narušavati javni red i mir te je vrijeđao i omalovažavao policijske službenike tijekom primjene sredstava prisile radi privođenja u službene prostorije policije. Alkotestiranjem 20-godišnjaka utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 1,86 g/kg, te je uz naredbu smješten u posebnu prostoriju policije do otriježnjenja. Policijskom službeniku i 27-godišnjaku utvrđene su lakše ozljede. Nakon otriježnjenja, nad 20-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja da je počinio kazneno djelo „Prisila prema službenoj osobi“. Predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske, a kaznena prijava dostavit će se nadležnom državnom odvjetništvu.

U petak, 21. listopada policijski službenici Policijske postaje Vinkovci uhitili su 47-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prijetnja“ prema bliskoj osobi – djetetu. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 47-godišnjak u poslijepodnevnim satima prethodnog dana, 20. listopada, u alkoholiziranom stanju prijetio smrću bliskoj osobi. Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage doma i drugih prostorija te dva osobna automobila koje 47-godišnjak koristi, kada je policijskim službenicima predao pištolj ručne izrade i 74 komada streljiva sa pancirno-zapaljivim zrnom, čime je utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.  Prilikom pretraga pronađeno je i oduzeto također i: zračna puška, poluatumatska puška i repetirajuća puška te ukupno 1107 komada pripadajućeg streljiva raznog kalibra, radi čega će protiv 47-godišnjaka biti podnesen optužni prijedlog prekršajnom sudu zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Nadležnom državnom odvjetništvu policija je protiv 47-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu za kaznena djela “Prijetnja” i „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“. Rješenjem istražnog suca 47-godišnjaku je određen jednomjesečni istražni zatvor te je predan u Zatvor u Osijeku.

Tijekom proteklog vikenda, od 21. do 23. listopada, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je ukupno 12 prometnih nesreća, od kojih je u osam prometnih nesreća nastupila samo materijalna šteta (Borovo, Ilok, cesta Gaboš-Jarmina, Vinkovci, Vukovar-3, Bršadin), dok je u četiri prometne nesreće ukupno 6 osoba lakše ozlijeđeno.

U petak, 21. listopada oko 16,15 sati, u Vinkovcima, u Ulici Josipa Kozarca, 45-godišnji vozač osobnog vozila zaustavio se te vožnjom unatrag preko suprotne prometne trake vozilom udario u osobni automobil kojim je iz suprotnog smjera upravljala 23-godišnjakinja iz Vukovara. U prometnoj nesreći 45-godišnjak i 23-godišnjakinja lakše su ozlijeđeni.

U subotu, 22. listopada oko 14,50 sati, 36-godišnji državljanin Rusije upravljao je osobnim vozilom ruskih registracijskih oznaka, krećući se kolnikom ceste Županja-Vinkovci. U jednom trenutku, poduzeo je radnju skretanja na poljski put u trenutku kada je njegovo vozilo pretjecao osobni automobil kojim je upravljao 56-godišnjak iz Županje. Uslijed udara, oba vozila sletjela su u cestovni kanal. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen 36-godišnji ruski državljanin, kao i putnik u vozilu 56-godišnjaka, 39-godišnjak iz Županje.

U nedjelju, 23. listopada oko 08,00 sati u Vukovaru, u Dalmatinskoj ulici, 19-godišnjak iz Vukovara, uz prisutnost alkohola u organizmu od 0,87 g/kg, sletio je osobnim vozilom na zelenu površinu, udarivši vozilom u betonski stup javne rasvjete i stablo. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen putnik u vozilu, također 19-godišnjak iz Vukovara. Očevidom je utvrđeno kako ni vozač ni putnik nisu za vrijeme vožnje koristili sigurnosni pojas.

Istog dana oko 17,40 sati, na parkiralištu trgovačkog centra u Vinkovcima, u Ulici H. V. Hrvatinića, pri izlasku osobnim vozilom s prostora parkirališta, 29-godišnji vozač oduzeo je prednost prolaska osobnom vozilu kojim je upravljao 44-godišnjak iz Mirkovaca. Pri udaru vozila lakše je ozlijeđena putnica u vozilu 44-godišnjaka, 26-godišnjakinja iz Mirkovaca.

Stacionarne kamere zabilježile su 14 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila. Tijekom proteklog vikenda 19 je vozača zatečeno s prisutnošću alkohola. Najveća koncentracija alkohola od 2,94 g/kg zabilježena je u subotu, 22. listopada, kod 62-godišnjeg vozača mopeda, koji je u Vukovaru, u Ulici Nad prugom, oko 12,30 sati, prouzrokovao prometnu nesreću, u trenutku kada je mopedom sletio s kolnika na zelenu površinu. Osim prekršaja upravljanja vozilom uz prisutnost alkohola, kod 62-godišnjaka je utvrđen i prekršaj upravljanja vozilom uz vozačku dozvolu kojoj je istekao rok važenja. Zbog upravljanja vozilom uz prisutnost alkohola, pet je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.