I ove godine isti zaključak: Još se nisu stekli uvjeti za proširivanje prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru

Foto: Đuro Karalić

Gradsko vijeće Vukovara koje je raspravljalo o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine, većinom glasova, zaključilo je kako se još se nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

Vukovarski gradonačelnik pri tom je spomenuo rezultate popisa stanovništva iz 2021. godine po kojima u Vukovaru živi 29,73 posto Srba., što znači da ta nacionalna manjina više ne ispunjava prava na ravnopravnu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada.

“Nije da smo to pravo nešto i konzumirali”, uzvratili su mu vijećnici srpske nacionalnosti od kojih je Srđan Milaković iz Demokratskog saveza Srba, po navici, bio oštar poručivši kako je cijela rasprava o toj točnji dnevnog reda najobičnija farsa i lakrdija.

“Hvala dragom Bogu da je to sada završilo. Očekivati da će Gradsko vijeće donijeti neku odluku u korist građana srpske nacionalnosti je van pameti i predstavlja iživljavanje nad Srbima i vrijeđa nas. Ova točka je cijeli niz godina služila isključivo za obračun sa srpskom zajednicom”, ustvrdio je Milaković, ne štedeći pri tom nikoga, pa ni Ustavni sud.

SDSS-ov Dejan Drakulić poručio je Penavi kako činjenica da u Vukovaru više ne živi trećina Srba ne znači i da oni nemaju prava jer su ona zaštićena međunarodnim pravom i sporazumima. “Nevjerojatno je kako se već 12 godina na Gradskom vijeću u svezi ove točke donosi jedan te isti zaključak. Nikada ni milimetar drugačiji”, ustvrdio je.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Nikola Mažar kazao je kako ta nesretna priča u Vukovaru traje od rujna 2013., kada je Zoran Milanović, koji je tada bio predsjednik Vlade, pod okriljem noći u gradu stavio dvojezične ploče s nazivima državnih institucija.

“Cijeli početak toga procesa je unio nemir među građanke i građane Vukovara koji smo mi vukovarski vijećnici HDZ-a pokušali smiriti tako da smo uputili Ustavnom sudu upit i koji je tada sukladno članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina dao pravorijek da se članci toga zakona i svih drugih posebnih zakona moraju primjenjivati na način poštovanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda uz razvijanje dijaloga, snošljivosti, tolerancije”, rekao je Mažar.

“Nikada ćirilice nije trebalo biti u Vukovaru. Da je popis stanovništva iz 2011. bio kakav je trebao biti, a nije, mi danas u Vukovaru o ovome ne bismo uopće raspravljali”, rekao je predsjednik Kluba vijećnika Hrvatskih suverenista Vedran Vuleta optuživši političke predstavnike vukovarskih Srba da do danas nisu prihvatili realnost da je Vukovar bio i ostao hrvatski grad.

“I danas ne izgovarate imena ulica kako se zovu, već po svome. Protiv ste i da nam djeca idu u iste razrede već se zalažete za podijeljenu nastavu. Kamo to vodi?”, zapitao je Vuleta.

Većinom glasova vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke da se krene u promjene Statuta Grada kojima bi se, budu li prihvaćene, u Vukovaru ukinula dvojezičnost koje, kako se moglo čuti od vijećnika iz redova SDSS-a i DSV-a, u gradu na Dunavu i nije bilo, pa neće previše niti žaliti kada se ukine i kroz odredbe Statuta.

Foto: Đuro Karalić