Obilježen Dan logoraša i velike razmjene kod Nemetina

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježen je Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata kao i 26. godišnjica najveće razmjene ratnih zarobljenika koja je 1992. godine održana u Nemetinu. Tim povodom održana je i svečana akademija te su se preživjeli suborci još jednom prisjetili svega proživljenoga u vrijeme Domovinskog rata.

„Toga 14. kolovoza 1992. godine kod Nemetina je u velikoj razmjeni oslobođeno 714 hrvatskih zarobljenika. Prema našim podacima u Hrvatskoj je kroz logore prošlo oko 30.000 građana ali velika većina njih nije upisana. Žalosno je da mnogi logoraši nisu ostvarili svoja prava radi nekih takvih odredbi iako su prošli prave životne kalvarije“, rekao je Rehak.

Podsjetio je kako je HDLSKL-a još 2002. godine pokrenulo postupak kako bi od Srbije naplatili štetu radi svega proživljenoga u logorima tijekom zatočeništva. Kako kaže Rehak od toga nikada ništa nije bilo, a ne vjeruje niti da će se bilo što dogoditi po tom pitanju niti u budućnosti.

„Ne vjerujem da će išta ikada od toga biti. Takve priče se uvijek pokrenu pred neke izbore ili datume, priča o tome dva tri dana, a onda se sve zaboravi. To traje već godinama. Svi su upućeni u našu problematiku, svi sve znaju ali ništa se nije nikada napravilo. Ja često kažem kako vjerujem da postoji nekakav dogovor, o kojem mi ne znamo ništa, i da je sve ovo rezultat njega“, rekao je Rehak dodajući kako niti nitko od odgovornih za ustrojavanje logora i sve što se događalo u njima nije odgovarao.

Održavanju Svečane akademije prisustvovao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako za  logoraše ovaj dan predstavlja i svojevrstan drugi rođendan.

„Nikada ne smijemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje koji su temelj ove države. Razočaran sam što još uvijek nema pravde za zločine iako je prošlo više od četvrt stoljeća.„Nije bilo dovoljno energije i pritiska koji bi dali željene rezultate po pitanju presude, kažnjavanja zločinaca i potrage za nestalima. To predstavlja veliki uteg za Vukovar, jer kada izostanu temeljna ljudska prava, pravo na život, pravo na dostojanstvo i pravičnu presudu, u ljudima se budi revolt i razočaranje jer vide i osjećaju da vrijeme prolazi, a ne događa se ništa značajno”, rekao je Penava.