Početna konferencija projekta geotermalnih izvora

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

BABINA GREDA, U Babinoj Gredi održana je početna konferencija projekta „Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području Vukovarsko-srijemske županije“. Projekt se provodi u okviru Poziva za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu održana je danas u općinskoj vijećnici u Babinoj Gredi.

Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda prepoznale su razvojni potencijal geotermalnog ležišta te je, uz osnivanje zajedničke tvrtke koja će operativno provoditi aktivnosti istraživanja i eksploatacije, izrađena Studija geotermalnog potencijala na području općine Babina Greda, koja je po prvi puta objedinjeno i detaljno pokazala o kako značajnom potencijalu se radi. Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, a partner na projektu je Općina Babina Greda.

Ovaj projekt uključuje izradu kompletne tehničke dokumentacije sukladno Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (prije i poslije bušenja), ukupne vrijednosti 2,1 milijun kuna od čega je 85% financirano sredstvima EU, trajanje projekta 48 mjeseci; dobivena je dozvola za istraživanje, te su riješeni imovinsko-pravni odnosi u gospodarskoj zoni Krčevine.

„Riječ je o strateškom projektu Vukovarsko-srijemske županije, definiranim u okviru projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je uključen i u Razvojni sporazum.  Projekt ima izuzetnu važnost zbog  mogućeg značajnog utjecaja na gospodarski razvoj, otvaranja novih radnih mjesta, privlačenja ulaganja i općenito podizanje životnog standarda stanovnika općine kao i naše županije“, rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić.