Pobuna u vukovarskom SDP-u: Ovom odlukom Grbin je na duže vrijeme Vukovar predao desnici

Foto: SDP

VUKOVAR, Nezadovoljni odlukom predsjednika SDP-a Peđe Grbina članice i članovi Gradske organizacije SDP-a Vukovar podnijeli su ostavke na sve dužnosti u stranci. U pismu koje je poslano Grbinu i članicama i članovima Predsjedništva SDP-a Hrvatske stoji kako su prevareni od strane Grbina koji saborski mandat koji je osvoji Predrag Matić Fred nije dao Biljani Gaći nego ju je svojom odlukom preskočio. Smatraju i kako je ovo veliki udarac za vukovarski SDP ali i SDP u cijelosti te da je Grbin na ovaj način Vukovar na duže vrijeme predao desnici. Pismo nezadovoljnih članova SDP-a Vukovar prenosimo u cijelosti:

„Poštovani predsjedniče Grbin, poštovane članice i članovi Predsjedništva SDP-a Hrvatske,

ovim putem obraćamo vam se u ime Gradskog odbora Gradske organizacije SDP-a Vukovar.

Obraćamo vam se povodom situacije u lokalnoj organizaciji SDP Vukovar koja je već godinama izazovna i teška, a neke odluke koje se danas donose u pogledu iste imat će dugoročne posljedice te je naša stranačka i ljudska dužnost na njih reagirati.

Kao što znate, neposredno pred prošle lokalne izbore kao organizacija bili smo raspušteni zbog objektivnih razloga i, u jednom od najtežih trenutaka za ovu organizaciju, kao nova ekipa preuzeli smo odgovornost izlaska na lokalne izbore. Nažalost, zbog svih već dobro poznatih okolnosti oko povijesti ove organizacije i svega što se događalo, nismo uspjeli ostvariti željeni rezultat.

Bio je to još jedan udarac u nizu za našu organizaciju, ali to smo prevladali istinski vjerujući u budućnost socijaldemokracije u Vukovaru i krenuli raditi unatoč teškim uvjetima, kao i  činjenici da nismo bili zastupljeni u Gradskom vijeću. Okupljali smo ljude, organizirali događanja, razgovarali s građanima, reagirali na lokalne probleme, širili socijaldemokratske vrijednosti, sve koliko smo mogli s obzirom na okolnosti.

Nakon toga došle su pripreme za Parlamentarne izbore 2024. godine i bili smo izuzetno motivirani i aktivni u izbornoj kampanji, okupljajući i radeći za stranku i naše kandidate/kinje. Unutar stranke dobro je poznata činjenica da je predsjednik Peđa Grbin dao svoju riječ Biljani Gaća, predsjednici SDP-a Vukovar, potpredsjednici SDP-a Vukovarsko-srijemske županije i članici Predsjedništva SDP-a Hrvatske te dugogodišnjoj aktivnoj članici koja je to svojim radom i trudom zaslužila i ranije, da će upravo ona biti izravna zamjena za mandat kolege Predraga Freda Matića. Istu tu riječ dao je i Predragu Fredu Matiću, SDP-ovom zastupniku u Europskom parlamentu i članu Predsjedništva SDP-a Hrvatske, a koji nam je to javno rekao u četvrtak 9.5.2024. godine u stranačkim prostorijama SDP-a Vukovar na dan obilježavanja Dana Europe i druženju sa članstvom. Smatrajući da će SDP Vukovar nakon izbora konačno imati predstavnicu u Hrvatskom saboru, bilo nam je drago vidjeti da se cijeni trud naše gradske organizacije i da će Vukovarci koji vjeruju u ljevicu biti adekvatno zastupljeni.

Šokirani i duboko razočarani činjenicom da je Predsjednik stranke prekršio prethodno spomenuti usmeni dogovor te pokazao da se ne drži dane riječi time što donosi odluku da se iduća po redu na listi, Biljana Gaća, preskače, ističemo da je ovo ogroman udarac cijeloj našoj organizaciji. Svjesni isto tako činjenice da Predsjednik prema Statutu može samostalno donositi takve odluke, ističemo da takve odluke imaju i svoje posljedice. Ove posljedice su puno dublje nego što se na prvu može vidjeti i razumjeti. Ovom odlukom Predsjednik Grbin na duže razdoblje predao je Grad Vukovar desnici jer, kako sada stvari stoje, iz Vukovara u Hrvatski sabor ušla su 4 zastupnika iz stranaka desnice, s lijevog spektra niti jedan. Vukovar nije bilo koji grad, Vukovar ima simboliku, Vukovar ima težinu i biti SDP-ovac u Vukovaru potpuno je drugačije nego bilo gdje dalje u Hrvatskoj, to vam odgovorno tvrdimo upravo mi koji ovdje živimo i djelujemo godinama.

Jako nam je žao što se ovom odlukom ugasio plamen istinske socijaldemokracije u Vukovaru koji smo svim snagama i, unatoč teškim uvjetima u gradu, održavali i čuvali. Duboko razočarani i prevareni, kao izabrane članice i članovi Gradskog odbora Gradske organizacije SDP-a Vukovar dajemo neopozive ostavke na sve stranačke funkcije.

Nadamo se da će neki novi ljudi koji će voditi SDP Hrvatske znati prepoznati o čemu smo u ovom dopisu govorili, a naglašavamo da to sigurno nisu osobni interesi jer članstvo u SDP-u u ovom dijelu Hrvatske vam samo može ugroziti egzistenciju.

Bez obzira na sve, podržavamo kolegice i kolege na listi za Europski parlament jer oni nisu krivi za ovu situaciju i želimo im svu sreću na izborima za Europski parlament“, navodi se u pismu.