Rokovačke zidine u epicentru arheoloških istraživanja

Foto: mapio.net

ROKOVCI, Uz financijsku potporu Općine Andrijaševci u tijeku su arheološka istraživanja na lokalitetu Rokovačke zidine, a koja provode djelatnici Gradskog muzeja Vinkovci i koja bi u konačnici trebala rezultirati konsolidacijom i rekonstrukcijom otkrivenih objekata, te izgradnjom arheološko-turističkog parka, pišu novosti.hr.

“Danas vidljive ruševine koje nazivamo Rokovačke zidine u biti su ostatci zidane srednjovjekovne crkve na srednjovjekovnom posjedu Hropkovo, koje je obuhvaćalo nešto širi prostor oko Zidina. Vlastelinstvo Hropkovo bilo je u vlasništvu feudalne obitelji Botoša od Hrapkova. Pretpostavlja se da je crkvu dao sagraditi Andrija II. Botoš, koji je umro početkom 1441. godine, ili ju je pak planirao proširiti prilikom dogradnje franjevačkog samostana u prvoj trećini 15. stoljeća, budući da na crkvi vidimo i stilska obilježja ranijih razdoblja. Crkva na Rokovačkim zidinama je franjevačka samostanska crkva koju su pohodili stanovnici utvrde i naselja Hrapkovo, a moguće i stanovnici ostalih manjih naselja u blizini”, kaže arheologinja Gradskog muzeja Vinkovci Anita Rapan Papeša.

Po njezinim riječima, trenutačno je otvorena sonda južno od crkve u kojoj su ispod tankog sloja zemlje uočeni ostaci zidanog objekta, najvjerojatnije franjevačkog samostana. Zidovi su rađeni dijelom od rimskih opeka, a dijelom od srednjovjekovnih. Širine su preko metar, navodi Anita Rapan Papeša dodajući kako je namjera arheologa otvoriti još četiri arheološke sonde, na području pretpostavljene obrambene kule, peći za proizvodnju opeka, jarka koji je okruživao crkvu i samostan, te unutar same crkve.

Trenutni su radovi počeli 18. srpnja, a predviđeni rok je 20 radnih dana.

Izvor: Novosti/Franjo Sorčik