Plenković pred sve više izazova, a kao najveći nameće mu se vlastita stranka

Foto: Sonja Marinković Hoffmann

Nakon što su desetak dana proveli u raspredanju o (ne)zakonitosti uzvika “Za dom spremi”, predsjednički kandidati prošli su se tjedan fokusirali na brutalni, huliganski napad koji se na hrvatske građane srpske nacionalnosti dogodio prošlog tjedna u dva kafića u okolici Knina. To je ovoga ljeta nakon napada na Viškovu i Supetru već treći takav huliganski napad na građane srpske nacionalnosti.

Svi se, osim predsjednice koja je rekla da će slučaj komentirati tek nakon što dobije policijsko izviješće, slažu u jednom da svaki zločin treba procesuirati, a krivce kazniti. No onda se, po našem dobrom starom običaju, sve pretvorilo u polemiku. Polemiziralo se o tome je li to bio samo čin nekih tamo huligana ili napad na hrvatske građane srpske nacionalnosti s predumišljajem.

Milanović stoji na stajalištu da je Hrvatska mala zemlja za velike batine u kojoj Srbi svako toliko plaćaju grijehe svojih očeva, dok Škoro smatra da kada su žrtve u pitanju nema brojanja krvnih zrnaca i da treba raditi na zajedništvu. Iako je u početku tvrdio da je riječ o odvojenom incidentu Plenković je, nakon pritiska Milorada Pupovca i medija da je na zločin reagirao mlako, zaključio kako je riječ o činu s predumišljajem i poručio da se svi policijski resursi moraju staviti u pogon kako bi se napadači pronašli. Dodao je i da je u Knin poslao ravnatelja policije, a onda su mu novinari opet digli tlak pitanjem nije li i sam trebao otići na mjesto događaja. Neće njemu kaže novinari i drugi partneri ( čitaj Pupovac op.a) donositi političke odluke, procjene kako će reagirati i protokol. Sve u svemu jadno, dok sedamnaestogodišnjak leži u bolnici jer mu je zbog nacionalnosti netko razbio glavu šipkom.

A osim što je ovih dana imao problem sa jasnim izražavanjem stava kada je u pitanju napad u Kninu, Plenković uoči predsjedničkih izbora ima problema i s istaknutim hadezeovcem Davorom Ivom Stierom. Naime, Stier je proteklog tjedna jasno i glasno poručio kako ne namjerava biti u Kolindinom izbornom stožeru, te da će u kampanji podržati aktualnu predsjednicu, ali da neće napadati Škoru jer protukandidatom HDZ-a smatra samo Zorana Milanovića. Time je Stier poručio glasačima da je njemu potpuno svejedno tko će biti predsjednik/ica Škoro ili Kolinda, sve dok to znači da u utrci neće pobijediti Milanović. Hdezeovci su se toj izjavi onda iščuđavali kao pura glisti. Valjda su zaboravili kako su još nedavno Stiera pokušali gurnuti na političke margine.

Usto, nakon prošle sjednice Vlade mogao bi Plenković, uz Stiera, dobiti još jednog žestokog oponenta među hadezeovcima, ministra zdravstva Milana Kujundžića. Naime, nakon što ga je prošlog mjeseca natjerao da povuče svoj paraf sa sporazuma o povećanju plaća koji je Kujundžić sklopio sa sindikatima u zdravstvu, Plenković ga je na protekloj sjednici ponovo javno lupio po prstima. Poručio mu da razumije njegovu ustrajnost u zahtjevu da se zdravstvenim djelatnicima povećaju plaće, no da mora voditi računa o tome da je on ipak član Vlade, a ne sindikata. Možda je premijer zaboravio da je Milan Kujundžić u prvom redu liječnik i da će se jednom kada prestane biti ministar vratiti na svoje radno mjesto u bolnici, među svoje kolege doktore za koje se danas tako zdušno zalaže. Uspije li u svom naumu da progura traženja sindikata Kujundžića tada neće dočekati samo veća plaća nego će time i ušutkati govorkanja o svom neuspješnom ministarskom mandatu.

Nakon što je tijekom proslave Oluje, a potom i u glasilu ekstremne desnice predsjednica najavila da se namjerava kandidirati za još jedan mandat na Pantovčaku, sada se neslužbeno najavljuje da će za blagdan Male Gospe organizirati službenu objavu iste. Nije joj očito dosta što je svojim, u najmanju ruku osebujnim, nastupom na Kninskoj tvrđavi sa proslave važne državne obljetnice svu pozornost skrenula na sebe, pa sada isto namjerava napraviti i na Gospin blagdan.