Vinkovci: Odana počast žrtvama ubijenim 1945. na Kumanovoj ciglani

Foto: vktv.hr

VINKOVCI, Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava 23. kolovoza, počast žrtvama ubijenima 1945. godine na Kumanovoj ciglani u Vinkovcima odali su polaganjem vijenca i paljenjem svijeće predstavnici Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci.

“Danas smo se okupili ovdje kako bi iskazali počast svim nevinim žrtvama. Na žalost, svi ratovi i režimi na ovim prostorima stvarali su žrtve, a to je nešto što ne smijemo dopustiti. Izuzetno je stoga važno prisjetiti se svega i ukazati na strahote koje su se događale i na našem području. Ako želimo gledati u budućnost, onda moramo na sve načine preventivno djelovati kako se tako nešto ne bi ponovilo”, poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Od ulaska partizanskih jedinica u Vinkovce u travnju 1945. do jeseni iste godine u Vinkovcima je ubijeno nekoliko desetina ljudi, a prema nekim iskazima i do dvije stotine. U Vinkovcima je najveća masovna grobnica nastala na tadašnjoj Kumanovoj ciglani (poslije Slavonka), gdje su postojali tenkovski rovovi u koje su ubijeni zakopavani. Za sve vrijeme komunističke Jugoslavije mnogi su Vinkovčani na Dan svih svetih potajno palili svijeće i polagali cvijeće na tome mjestu kao znak sjećanja na svoje pokojne.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine, a potvrđen Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Slijedom toga, 2011. godine Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.