54. Vinkovačke jeseni: Sve je spremno za jednu od najvećih hrvatskih tradicijskih manifestacija

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Sve je spremno za ovogodišnje, 54. Vinkovačke jeseni koje će se u gradu na Bosutu održati od 13. do 22. rujna, a za temu će imati „Tri nam drage riječi“ (Slavonija, Baranja i Srijem), poručeno je s konferencije za novinare organizatora te tradicijske manifestacije.

“Pozivam sve koji vole tradicijsku kulturu da tih dana dođu u Vinkovce i svjedoče bogatstvu hrvatskoga folklornoga naslijeđa.”, kazao je vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 54. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić.

Posebnu zahvalu je uputio je predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović što je i ove godine prihvatila pokroviteljstvo nad manifestacijom.

Kao i svih godina do sada, i 54. Vinkovačke jeseni započet će Folklornim večerima odnosno Smotrom folklora Vukovarsko-srijemske županije na kojoj će nastupiti više od 50 KUD-ova, najavio je tajnik Organizacijskog odbora Stjepan Đurković.

Dječje vinkovačke jeseni održat će se 14. i 15. rujna, a u svečanom mimohodu prodefilirat će preko 60 dječjih folklornih skupina s oko 2500 najmlađih njegovatelja tradicijske kulture. Državna smotra izvornog hrvatskog folklora na rasporedu je 21. i 22. rujna. Svečano otvorenje 54. Vinkovačkih jeseni održat će se 20. rujna dok će, po mnogima, najspektakularnija priredba, Svečani mimohod sudionika, uslijediti tradicionalno posljednjega dana Vinkovačkih jeseni kada će ulicama grada proći članovi 75 KUD-ova i folklornih skupina iz zemlje i dijaspore, 30 konjskih zaprega i oko 50 jahača s ukupno gotovo 4500 sudionika.

Održat će se i bogati popratni program s nizom sadržaja.