Planinari HPD Cibalia pohodili Papuk i uspeli se na Točak, jedan od najviših papučkih vrhova

Foto: HPD Cibalia
VINKOVCI, Unatoč lošem vremenu, kiši i magli, planinari HPD Cibalia iz Vinkovaca ni vikend koji je iza nas nisu ostali u toplim domovima, otišli su raditi ono što najbolje znaju i najviše vole, boraviti u prirodi.
Odabrali su 887 metara visok vrh Točak na Papuku, na kojeg su se penjali sa 215 metara nadmorske visine iz sela Voćin, u Virovitčko-podravskoj županiji. Sam vrh Točak nalazi se na granici županija Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske i jedan je od najviših vrhova Papuka.
“Usponom preko Markova groba, te grebenom Smiljanište došli smo do vrha Točak, gdje smo se na osvojenom vrhu družili, jeli i naravno fotografirali, te nastavili dalje prema mjestu Palež, do nalazišta tise, koja je u Hrvatskoj, pa i u Europi ugrožena i nalazimo je u vrlo malom broju, također spada u zaštićenu vrstu. Zanimljivost kod tise, koja nas je dojmila svojom ljepotom, je da su gotovi svi dijelovi bilje otrovni, osim crvene opne, ovojnice sjemena koja je jestiva. Može živjeti preko 2000 godina. Nastavljamo grebenom Josipov put prema Novom Zvečevu gdje smo se okrijepili ukusnim toplim čobancem i napicima, uz glazbu i druženje sa našim prijateljima iz Osijeka, koji su ovom izletu bili organizatori, te prijateljima iz Kutjeva i Pleternice”, slikovito opisuju svoj planinarski pohod iz HPD Cibalia.