Vukovarsko-srijemska županija ide u projekt gradnje klaonice i hladnjače

Foto: VSŽ

ČAĐAVICA, U Općini Čađavica održana je početna konferencija projekta „Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom“ kojim je predviđena gradnja dvije klaonice i pratećih pogona za preradu i skladištenje mesa na području Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Poziv na iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u „Slavoniji, Baranji i Srijemu“.

Ukupna vrijednost projekta je 2.055.955,00 kn od čega bespovratna sredstva čine 85% ukupnog iznosa, tj. 1.747.561,75 kn. Udio Vukovarsko-srijemske županije u ukupnim prihvatljivim troškovima iznosi 1.183.875,00 kn od čega je 1.006.293,75 kn bespovratnih sredstava.

Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija dok su partneri Virovitičko-podravska županija, Grad Otok na čijem području bi se klaonica i gradila i Općina Čađavica.

Cilj projekta je potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje tako što će se uspostaviti linije proizvodnje mesnih jedinica koje će omogućiti domaćim stočarima povećanje prihoda i rentabilnosti primarne stočarske proizvodnje. Na taj način doprinosi se jačanju infrastrukture mesne industrije temeljem prepoznatih potreba koje predstavljaju preduvjet za razvoj gospodarstva, izvjestili su iz županijske uprave Vukovarsko-srijemske županije.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije konferenciji je prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić i viši stručni suradnik za agroekonomiku i stočarstvo te koordinator na projektu Slavko Grgić.