Penava zanijekao da ima problema u odnosima s obitelji Nicolier, za prijedlog plakata Hrvatskih suverenista kaže da ne zna

Foto: Ivan Matić

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je danas kako nema više što dodati “priči” o ovogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koja se “zakotrljala” nakon objave plakata obilježavanja te obljetnice rekavši novinarima kako tek može ponoviti da i dalje smatra kako oni koji ne poštuju Domovinski rat nemaju što tražiti u vukovarskoj koloni sjećanja 18. studenoga.

U izjavi novinarima nakon obilježavanja 32. obljetnice sloma obrane vukovarskog naselja Lužac, Penava je ustvrdio kako očito mnoge smeta HOS i žele izbrisati ulogu te postrojbe u Domovinskom ratu.

“Tko god osjeća da ne pripada u taj ambijent, taj ne prihvaća Domovinski rat. Gdje su svi ti bili i zašto nisu pokojnom Manjkasu Crvenkapi tada došli i s revera mu skinuli oznaku HOS-a? Ako to nisu tad napravili, ja ih molim iz poštovanja prema tim ljudima, nikada više nemojte u zloj namjeri uzeti taj HOS jer ste licemjerni i pokvareni”, poručio je Penava.

Rekao je i kako je u normalnoj komunikaciji s obitelji u Vukovaru ubijenog pripadnika HOS-a Jeana Michela Nicoliera.

“Nije došlo do nikakvog obrata, situacija je od početka do kraja ostala ista. Damir Markuš i njegovi suborci, a jedan od njih je i Nicolier, puno su dali da danas cijela Hrvatska zna tko je Jean Michale Nicolier. Da bih ja išao to na bilo koji način ugroziti, nema šanse”, kazao je dodajući kako su si međutim, neki, “iako su u resoru branitelja, dali za pravo negirati žrtvu Nicoliera i manipulirati s njegovom majkom”.

“Sram ih bilo, svako dobro majci i HOS-u”, poručio je Penava.

U svezi plakata obilježavanja koji je usvojen na sastanku odbora za obilježavanje Dana sjećanja i pored suzdržanosti članova iz redova Hrvatskih suverenista koji su predložili da se na plakat stave amblemi svih postrojbi koje su 1991. branile Vukovar, a ne samo HOS-a, Penava je rekao kako za taj prijedlog ne zna, a mišljenja je kako i ne postoji.

Prethodno je jutros na konferenciji za novinare Hrvatskih suverenista, zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac kazao kako je osobno predložio taj prijedlog, ali je bio preglasan.