Ovogodišnje Lutkarsko proljeće nudi više od 100 izvedbi lutkarskih predstava

Foto: Ivan Matić

STARI MIKANOVCI/VUKOVAR, Predstavom “Tarzan” zagrebačkog kazališta “Tvornica lutaka“ u ponedjeljak je u Starim Mikanovcima započelo 24. Lutkarsko proljeće, na kojem će od 8. do 12. travnja gostovati 20 kazališta iz Hrvatske i dijaspore (Mađarska, Srbija, BiH) sa stotinjak lutkarskih i predstava za djecu i mlade.

Ovogodišnje “Lutkarsko proljeće” otvorila je pročelnica za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Marija Budimir.

Na 24. Lutkarskom proljeću ove godine gostuje 20 kazališta iz Hrvatske i dijaspore koja će izvesti preko 100 lutkarskih predstava i predstava za djecu I mlade u 5 gradova, 20 općina I više od 10 mjesta Vukovarsko srijemske županije.

Bogat program kazališta i predstava upotpunit će niz događanja.

Tako su večeras u Vukovaru dodjeljene Nagrade i Povelje „Zvonko Festini“, za životno djelo u području lutkarske umjetnosti, a lauerati su Zlatko Vicić iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Ivo Nižić iz Kazališta lutaka Zadar. Prije svečanosti dodjele nagrada otvorena je spomen- izložba lutaka nedavno preminulog akademika Zlatka Boureka – “Kazališne lutke Zlatka Boureka”.

U četvrtak, 11. travnja, u sklopu Lutkarskog proljeća u Vinkovcima će biti održani i 4. Susreti književnika za djecu i mlade, kada će biti dodijeljene nagrade pozivnog natječaja TENA i TENICA za najbolji dramsko-kazališni tekst za djecu i mlade, dok će književnici – Snježana Babić Višnjić, Nada Mihaljević, Ratko Bjelčić, Željka i Jadranko Bitenc i Vladimir Bakarić predstaviti publici svoja nova izdanja u Gradskoj knjižnici u 18:00 sati. Također će gostovati u školama Vukovarsko-srijemske županije.