Ukida se 16 matičnih i 37 područnih škola u županiji?

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Pročelnica za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić Karlić govorila je na sjednici Koordinacije župana gradonačelnika i načelnika na temu Plana mreže osnovnih škola. Kako je rekla sugestije i smjernice Ministarstva obrazovanja govore kako radi rentabilnosti i ekonomskih pokazatelja sve škole koje imaju manje od 150 učenika će biti zatvorene.

„Naša županija ima 41 osnovnu školu od kojih bi, prema tom kriteriju, 16 matičnih škola i 37 područnih škola bilo zatvoreno. Ne slažemo se sa ukidanjem područnih škola, a isto tako i matičnih škola. Imamo 37 područnih škola koje uistinu nisu rentabilne, ekonomski opravdane, ali takve ustanove u tim malim mjestima, to su mahom uređene područne škole od 1. do 4. razreda koje zadovoljavaju sve uvjete i djeca ni po čemu nisu zakinuta, a, na kraju krajeva, a to su mala djeca, ne moraju putovati. Takve male škole u malim mjestima su izvor kulturnoga, društvenoga, čak i sportskoga života jer se u njima, kada nema nastave, trenira stolni tenis, mještani imaju sastanke, održava se folklor… Znači, ako to ukinemo i ono mladih što nam je ostalo, otići će. Takav stav ćemo iznijeti prema van”, rekla je Mustapić-Karlić.

Dodala je i kako se mreža škola treba definirati u roku od šest mjeseci ali i da se radi o projektu o kojem ovisi i demografska slika županije. Smjernice ministarstva odnose se i na škole kojima Županija nije osnivač, a to su škole u Vukovaru i Vinkovcima kojima su ta dva grada osnivači.

„Naše su škole dobro opremljene, djeca u manjim školama nisu zakinuta i kod pripajanja s većim ne bi dobili bolje uvjete niti poboljšali rezultate učenika. Kod dodjele nagrada na državnim natjecanjima imamo djecu koja su izvrsna, što znači kako ne zaostaju za onima u većim sredinama“, zaključila je Mustapić – Karlić.

A, kakva je demografska situacija u Županiji, koja se možda najbolje vidi kroz broj učenika, govori i podatak kako se iz godine u godinu bilježi sve manji broj upisane djece. Početkom ove pedagoške godine u osnovne škole kojima je Županija osnivač upisano je čak 1.100 učenika manje u odnosu na prethodnu godinu.