Obilježena 25. obljetnica ustrojstva 3. GBR “Kune”

VINKOVCI, Vijence podno spomen križa na Gradskom groblju u Vinkovcima u petak je, u povodu 25. obljenice ustrojstva 3. gardijske brigade “Kune”, položilo izaslanstvo brigade, Udruge udovica hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu Vinkovci te Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca.

“Naša je postrojba imala težak ratni put koji je prošla od Erduta, Aljmaša, Dalja, Vukovara, Marinaca, kasnije je išla i u bosansku Posavinu, a nakon toga u zadarsko zaleđe, a sudjelovali smo i u akcijama “Bljesak i Oluja”, podsjetio je predsjednik Udruge ratnih veterana “Kune”, umirovljeni brigadir Damir Dujić rekavši kako je od svih gardijskih brigada, 3. brigada imala najteži ratni put.

“Kune” su osnovane u Vinkovcima, 29. travnja 1991. godine, po zapovjedi tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana, iz specijalnih postrojbi MUP-a, a četiri bojne brigade bile su raspoređene u Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Vukovaru. Prvi zapovjednik brigade bio je Ivan Petrinović. Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 branitelja, poginulo je njih 368, a ranjeno više od tisuću dok se među nestalim još nalazi 16 pripadnika brigade.

Za poginule i nestale pripadnike brigade u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je se misa zadušnica.

ĐURO KARALIĆ