Šator iz Savske 66 dovežen i sklopljen u Vukovaru

VUKOVAR, Šator iz Savske 66 dovežen je u Vukovar, unatoč protivljenju vukovarskih braniteljskih udruga, te sklopljen na poligonu u krugu Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

“Mislim da je riječ o ishitrenoj odluci i da šatoru iz Savske 66 nije mjesto u Vukovaru. Vukovar je simbol obrane i 1991. godine, a šator s tim izravno nema nikakve veze. Podržavamo i dalje branitelje u traženju njihovih prava i šteta je što nismo ranije sjeli svi za stol i dogovorili se o sudbini šatora”, mišljenja je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Penava poručuje da, ako se već nešto šalje za Vukovar, neka to budu novci za obnovu vukovarskog Vodotornja kojega obnavljaju vukovarski gradske vlasti.

Ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Zoran Šangut ne želi komentirati dovoženje šatora iz Savke 66 u Vukovar. Tek je kazao kako će o sudbini šatora raspravljati Upravno vijeće Javne ustanove.

“Memorijalni centar vezan je isključivo uz Domovinski rat, a prosvjed u Savskoj 66 nije imao veze s tim razdobljem već je to prvenstveno bio mirnodopski rat dijela branitelja s državnom upravom”, kaže predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Vukovar 91 Ivan Kovačić.

Dovoženju šatora u Vukovar protivi se i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara kao i posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine Branko Borković.

“Svi oni koji su proteklih mjeseci prolazili kroz šator imali su prilike biti u Vukovaru 1991., ali ih tada 99 posto ovdje nije bilo. Ako to ipak naprave, onda bio to bilo silovanje i vrijeđanje dostojanstva Vukovara, njegove žrtve tijekom rata, kao i samih branitelja”, izjavio je u četvrtak za Večernji list Branko Borković.

ĐURO KARALIĆ