Otvorena izložba “Baština od poplava do Muzeja Cvelferije”

RAČINOVCI, U Domu kulture u Račinovcima otvorena je etnografska izložba “Baština od poplava do Muzeja Cvelferije” na kojoj je izložen dio predmeta tradicijske baštine koji su spašeni u poplavi koja je prije dvije godine zadesila taj dio županjske Posavine, a koji će biti dio budućeg Muzeja Cvelferije koji je u osnivanju sa sjedištem u Drenovcima.

“Općina Drenovci je krajem prošle godine donijela odluku o osnivanju Muzeja Cvelferije, a trenutačno smo u fazi dobivanja suglasnosti Hrvatskog muzejskog vijeća pri Ministarstvu kulture”, kazala je v.d. ravnateljice Muzeja Cvelferije Martina Mišetić.

Po njezinim riječima, nakon što je nakon poplave na ulicu moralo biti izbačeno svo pokućstvo iz poplavljenih kuća jer je označeno kao zaraženo, dolazili su muzealci iz cijele Hrvatske u koordinaciji s Muzejom Stjepana Grubera iz Županje i prepoznavali predmete koji su vrijedni i dio baštine te ih spašavali. Do sada je tek mali dio spašenih predmeta i restauriran dok najveći dio tek čeka postupak restauracije.

Izložba “Baština od poplava do Muzeja Cvelferije” otvorena je u sklopu obilježavanja 2. obljetnice poplave koja je 17. svibnja 2014. godine, nakon pucanja savskog nasipa u Račinovcima i Rajevom Selu uslijed visokog vodostaja rijeke Save zadesila dio županjske Posavine prouzročivši ogromne materijalne štete, a u poplavi su smrtno stradale i dvije osobe.

ĐURO KARALIĆ