Predstavljena knjižica “U Krnjašu kod Ive”

VINKOVCI, Dvorište rodne kuće vinkovačkog književnika Ivana Kozarca bilo je u ponedjeljak navečer poprište još jednog kulturnog događaja kojim se odala počast tome književniku ali i cijeloj plejadi drugih književnik stvaratelja koji su živjeli i stvarali na Krnjašu, toj najautohtonijoj vinkovačkoj šokačkoj ulici.

Predstavljanju knjižice “U Krnjašu kod Ive” urednika Zlatka Virca i u nakladi Udruge Vinkovački šokački rodovi odazvao se velik broj Vinkovčana među kojima je velik broj nazočan bio i otkrivanju spomenika Ivanu i Mariji Kozarac, koji je u svibnju otkriven na obali Bosuta, ispred rodne kuće Ivana Kozarca.

“Podizanjem spomenika skrenuli smo iznova pozornost javnosti na literarlnu vrijednost Ivana Kozarca, koji u Vinkovcima već ima poprsje. Dakle, Vinkovčani su ga oduvijek cijenili. S druge strane, ovim spomenikom dali smo gradu materijalni kulturni dokument koji bi trebao omogućiti da Vinkovci postanu još više povjesno i turistički prepoznatljivim”, kazao je Zlatko Virc.

Također je kazao kako je izgradnja spomenika Ivani i Mariji Kozarac po prvi puta ujedinila brojne Vinkovčane koji su vlastitim novčanim donacijama isfinancirali gradnju spomenika.

Govorio je i vinkovački pročelnik za kulturu i turizam Mario Banožić napomenuvši kako je želja gradskh vlasti da “priča” o Ivanu Kozarcu bude tek početak jednog velikog projekta kojim bi se od zaborava spasile i kuće te književno stvaralaštvo drugih književnika, koji su živjeli i stvarali na Krnjašu.

Upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima Anica Bilić skrenula je pozornost na vrijednost književnog stvaralaštva Ivana Kozarca, a govorio je i Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge Vinkovački šokački koja je izgradila spomenik Ivanu i Mariji Kozarac i u čijoj je nakladi i tiskana knjižica “U Krnjašu kod Ive”.

“Izdavanje knjižice “U Krnjašu kod Ive” točka na “i” priče o Ivanu i Mariji Kozarac koja sada nastavlja život kroz posjete posjetitelja Kozarčevoj rodnoj kući i spomeniku”, poručio je Liščić.

Na 70-tak stranica knjižice dan je prikaz knjiženog stvaralaštva Ivana Kozarca ali i povjesti Krnjaša i njegovom značaju za Vinkovce te tijek inicijative za podizanjem spomenika Ivanu i Mariji Kozarac do njegovog otkrivanja.

ĐURO KARALIĆ