Otvoren 25. Sajam zdravlja u Vinkovcima

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, U organizaciji Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske mreže zdravih gradova u Vinkovcima je danas otvoren 25. Sajam zdravlja koji traje do petka 29. travnja, a koji se i ovoga puta održava virtualno odnosno putem online tematskih konferencija i edukacija za građane.

Bez obzira na način održavanja, Sajam zdravlja je i dalje mjesto komunikacije osoba koje su predane zdravlju i zagovaraju zdravlje kao osnovni pokretač cjelokupnog gospodarskog, društvenog i kulturnog života. Kroz Sajam zdravlja želi se doprinijeti povezivanju iskustava iz različitih struka i područja rada u svrhu očuvanja i unapređenja zdravlja i kvalitete života u urbanom okruženju. Sajam zdravlja jedan je od tri najvažnija događaja Hrvatske mreže zdravih gradova tijekom svake godine. Grad Vinkovci je službeno u ovu priču uključen od 2000. godine. U 25 godina održavanja Sajma, dvije godine je održan u Zagrebu, četiri puta u Osijeku i sve ostalo u Vinkovcima.

„Sva naša sudjelovanja bilježimo u jednom zborniku koji je klasificiran pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i sukladno Zakonu o arhiviranju dokumentacije dostavljamo diljem Hrvatske u sve knjižnice. Naši zbornici su prepoznati kao materijal koji je znanstven i stručan i prikazuje dobre primjere prakse za popularizaciju javnog zdravstva, ali i intersektorsku suradnju različitih struka koje su bitne da bismo postigli zdrav način života, zdravo gospodarstvo i sve što je vezano za održivi razvoj. Teme koje se odnose na zdravstvo nisu isključivo vezane uz zdravlje direktno, zato je ta intersektorska suradnja izuzetno važna, važno je pokazati koliko svaki segment svakodnevnog života je zapravo mali doprinos za unaprjeđenje zdravstva“, objašnjava koordinatorica Sajma zdravlja Mandica Sanković.

Grad Vinkovci i Hrvatska mreža zdravih gradova, zajedno s Vukovarsko-srijemskom županijom, sudjeluju i u ostalim nacionalnim i međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima, tako da nisu samo zbornici ti koji pokazuju koliko Grad Vinkovci radi na unaprjeđenju kvalitete života kroz zdravlje. Ovogodišnji 25. Sajam zdravlja otvorio je zamjenik gradonačelnika Josip Romić koji je ovom prigodom naglasio kako je zdravlje pokretač gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja svakoga grada te kako je izuzetno važno ulagati u zdravstvenu prevenciju, kao i u digitalnu i zelenu transformaciju.

„Cilj Sajma zdravlja prvenstveno je povezati zdravstvene ustanove te kroz edukacije poticati razvoj zelene i digitalne tranzicije, ali i razvoj mikro mobilnosti što je u skladu s europskim zelenim planom kojemu je cilj nulta emisija CO2 do 2050. godine. Prilika je ovo za stjecanje određenih informacija i praćenje europskih i svjetskih trendova kako bi naš grad nastavili razvijati u željenom smjeru“, istaknuo je Romić.

Mario Adamović, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije podsjetio je kako su teme prije svega vezane uz prevenciju i liječenje bolesti, promicanje novih metoda i tehnologija liječenja te na zaštitu okoliša usmjerenu na promicanje zdravog načina življenja s posebnim osvrtom na sredinu i okruženje u kojemu živimo i radimo.

„Vukovarsko-srijemska županija je osnivač šest zdravstvenih ustanova, a putem programa javnih potreba u zdravstvu godišnje se ulaže do 25 milijuna kuna u poboljšanje materijalnih uvjeta primarne i sekundarne zdravstvene zaštite i naših zavoda ne bi li se i na taj način osigurao kontinuitet, kvaliteta i dostupnost zdravstvene zaštite stanovništvu naše županije. Svakako nam je važna i komunikacija s gradovima i općinama na području županije na temu promicanja zdravog načina života, tako da je ovaj Sajam svakako jedan od izvrsnih primjera takve vrste suradnje. Hvala Gradu Vinkovcima i Hrvatskoj mreži zdravih gradova što su prepoznali važnost teme i što ju profiliraju na ovakav način“, rekao je Adamović.

Središnja tema ovogodišnjeg Sajma zdravlja je „Vizije gradova i prostora“, uz  poruku Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana zdravlja  “NAŠ PLANET, NAŠE ZDRAVLJE”.