Vukovarski gospodarstvenici se pitaju: Gdje je nestala Vlada RH?

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas je s vukovarskim obrtnicima i predsjednikom Udruženja obrtnika Vukovar Draženom Zovkom održao konferenciju za medije na kojoj su poručili kako u Hrvatskoj trenutno ne postoji politika i pristup koji vodi brigu o hrvatskim građanima i svome gospodarstvu!

„Još je u veljači, ministar Ćorić, nesvjestan problema s kojim smo već tada bili suočeni, uvjeravao hrvatski narod kako plin neće poskupjeti ni 5 puta, niti 100 posto. Svi smo svjesni da danas tome nije tako“, rekao je Penava.

Govoreći na ovu temu kazao je kako je goruće pitanje poskupljenja cijena energenata koji je veliki problem svih gospodarstvenika! Kazao je i kako je samo jedan od jednostavnih primjera i dokaza tome da će jedna obična vukovarska pekara za električnu energiju umjesto dosadašnjih 6.000 kuna izdvajati čak 18.000 kuna! Istaknuto je kako će ovakva enormna povećanja cijena vrlo vjerojatno dovesti do otkaza te gašenja poduzeća i obrta, a nedvojbeno je da će se ta situacija reflektirati na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

„Problem nije zaobišao ni Grad Vukovar koji je u postupku javne nabave električne energije primio samo jednu ponudu, i to onu HEP-a koja je za 328% veća u odnosu na prošlu godinu! Trenutna vlast još uvijek ne percipira poskupljenja te k tome još na nama besramno zarađuje! Grad Vukovar je prethodne godine izravno u državni proračun uplatio 260.000 kuna PDV-a na električnu energiju, a po novim cijenama, u državni proračun mora uplatiti 611.000 kuna! Ukoliko bi ista ta država umanjila porez s 13% na 5%, ne bi se odrekla ničega. Pitamo se gdje je sada Vlada Republike Hrvatske te gdje su nestalne njezine teze iz veljače? Trenutna situacija zahtijevala je puno odgovorniju politiku i vladu, a Hrvatska danas nema druge alternative nego si osigurati energetsku i svaku drugu vrstu neovisnosti i samodostatnosti“, rekao je Penava.

Predsjednik Udruženja obrtnika Vukovar Dražen Zovko istaknuo je kako ukoliko obrtnici idu na opciju poskupljenja svojih usluga, time neće dobiti veću zaradu, nego je to jedina opcija da ostanu održivi.

„Cijena struje je puno veća za gospodarstvenike, nego za građanstvo. Gospodarstvenici su ostavljeno na milost i nemilost HEP-u. Povećanje cijena svih naših usluga je iz jedinog razloga da bi mogli pokriti režijske troškove. Za nas ne postoji dodatna zarada te za nas ne postoje daljnje investicije. Mogu li naši građani platiti poskupljenje kave ili kruha s 10 na 30 kuna?“, rekao je Zovko.