Otvoren 18. Vukovarski festival komorne glazbe

VUKOVAR, Podizanjem festivalske zastave u perivoju Dvorca Eltz u Vukovaru večeras je započeo 18. Vukovarski festival komorne glazbe. Umjetnička ravnateljica festivala Vlasta Gyura rekla je kako je posebnost ovogodišnjeg festivala da je on postao punoljetan te da će tijekom njega pokušati nadoknaditi neke stvari koje do sada nije uradila.

“Na četiri glazbene večeri festivala nastupiti će niz renomiranih izvođača koji uvijek vrlo rado dolaze u Vukovar”, rekla je Gyura.

Prve festivalske večeri nastupili su Marija Kuhar Šoša, sopran, i Mario Šoša, klavir. Prema njenim riječima jedna od večeri festivala biti će posvećena akademiku Anđelku Klobučaru. Biti će organizirani i koncert učenika Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka, Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca kao i učenika glazbenog odjela vukovarske Osnovne škole Dragiutina Tadijanovića.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić istaknula je kako je umjetnička ravnateljica festivala rukovodila se s idejom da svaka festivalska večer bude različita po autorima, instrumentima ali i izvođačima.

“Nova kvaliteta nakon svih ovih godina su mlade glazbene snage iz Vukovara, Vinkovaca i Osijeka koji su i budućnost festivala”, rekla je Marić.

Vukovarski festival komorne glazbe utemeljen je 1999. godine, a osnovni cilj je bio obogaćivanje glazbenoga života u gradu koji se tih godina počeo polako dizati iz pepela. Festival su svih ovih godina pratili i koncerti Zagrebačke filharmonije koji su i ove godine održali koncert u Vukovaru. Organizatori i ovogodišnjeg festivala su Gradski muzej Vukovar i Hrvatski radio Vukovar.

IVAN MATIĆ

Foto: Ivan Matić