Otok: Obilježena 26. obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

Foto: Mario Kokaj

OTOK, Brojna izaslanstva položila su vijenac i zapalila svijeće podno spomen obilježja u središtu Otoka u povodu 26. obljetnice pogibije hrvatskih zrakoplovaca – pilota Mirka Vukušića i Marka Živkovića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, kao i poginulih i nestalih branitelja i civila iz Otoka.

Četvorica zrakoplovaca poginula su u bojnom zadatku u noći 2. prosinca 1991. kod Otoka, kada je njihov poljoprivredni zrakoplov Antonov srušen raketom zemlja-zrak bivše JNA.

Dobro radimo što održavamo uspomenu na naše poginule hrvatske branitelje. Ova komemoracija protječe u tragičnom svjetlu svega onoga što se dogodilo u haškoj sudnici te osjećamo ljudsko i domoljubno razočarenje s presudom hrvatskim optuženicima u Haagu te tragičnim ali herojskim činom generala Praljka, poručio je gradonačelnik Otoka Josip Šarić.

Od hrvatske Vlade Šarić je zatražio brze i učinkovite mjere kako bi se zaustavilo iseljavanje i gospodarsko nazadovanje Slavonije jer u protivnom, ocjenio je, u pitanje bi mogle doći sve žrtve koje su pale u Domovinskom ratu kako bi imali slobodnu ali i gospodarski naprednu Hrvatsku.

U Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica, a postavljena je izložba fotografija “Junaci Domovinskog rata”.