Pavliček: Haaški sud bio je političko tijelo i nije donio pomirenje među zaraćenim stranama

Foto: Hrvatski suverenisti

ZAGREB, Poslije presude Haaškog suda uoptuženima Jovici Stanišiću I Franku Simatoviću predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček rekao je kako Haaški sud u 30 godina djelovanja „ama baš ništa“ nije pridonio ni u jednom segmentu, te da je bio političko tijelo.

“Sud nije donio pomirenje među zaraćenim stranama, niti je dao satisfakciju žrtvama brojnih zločina, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu”, rekao je Pavliček.

Dodao je kako je djelovanje suda u Haagu obilježilo niz kontroverzi, te da su mu presude često bile politički motivirane.

“Presudom Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije, službeno završen rad Tribunala u Haagu. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije uspostavljen je 1992. godine i djelovalo je do 2017. godine nakon čega sva prava preuzima tzv. Mehanizam za međunarodne sudove, prvenstveno zbog žalbenih postupaka. Kada se zbroje sve presude, pripadnici srpskog naroda osuđeni su na nekih 1.250 godina zatvora, hrvatskog na nekih 300, a bošnjačkog naroda na 42 godine zatvora. Haaški sud je po procjenama potrošio oko 2,6 milijardi američkih dolara”, rekao je Pavliček.