Savjeti iz policije kako smanjiti mogućnost provale

Foto: PU vukovarsko - srijemska

VINKOVCI, Tijekom sezone godišnjih odmora većina građana svoje kuće i stanove na duže vrijeme ostavlja praznima i bez nadzora.

Provale u domove i krađe iz domova česta su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin.  

Kako bi povećali razinu samozaštitnog ponašanja građana, a u cilju sprječavanja činjenja kaznenih djela protiv imovine i smanjenja posljedica kaznenih djela (materijalnih, psihičkih i fizičkih) građanima donosimo nekoliko savjeta.
 
Kako smanjiti mogućnost provale?

Na temelju dosadašnjih iskustava i poznajući stil i navike kradljivaca, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Preporuča se:
 

 • Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.
 • Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe itd.) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum, vrt itd.). Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.
 • U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte «špijunkom» kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili tvrtku koju navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama.
 • Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.
 • Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca i sl. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju.
 • Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. – lopovi znaju da ondje treba tražiti. Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima.
 • Ne objavljujte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili na društvenim mrežama. Ne objavljujte da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.
 • Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.
 • Ako ste provalnika zatekli u stanu ne pokušavajte ga uloviti sami, možda je i naoružan. 


Vlasnicima vozila policija preporuča:
 

 • Zaključajte vozilo kada ga ostavljate, čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva.
 • Parkirajte u garaže ili slične zatvorene prostore ukoliko postoji ta mogućnost.
 • Zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima.
 • Ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora ili na drugim dostupnim mjestima.


U slučaju nestanka vozila ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja, odmah obavijestite policiju na broj 192.

U slučaju da ste oštećeni kaznenim djelom (krađom, provalom i sl.) odmah pozovite policiju na 192, a u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika.

AUTOR: PU vukovarsko – srijemska