Sve spremno za 17. Vukovarski film festival koji se održava od 24. do 27. kolovoza

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Organizatori navode kako je sve spremni za 17. Vukovar film festival koji se ove godine održava od 24. do 27. kolovoza. U četiri puna dana posjetitelje festivala očekuje atraktivan filmski program predvođen već ranije najavljenim remek-djelom “Anatomija pada”, dobitnikom nagrade Zlatna palma za najbolji film u Cannesu te izvrsnom povijesnom dramom ujedno i velikom kinouspješnicom  “Jeane Du Barry” s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi koji je otvorio ovogodišnji Cannes i kojeg je do danas samo u francuskim kinima pogledalo gotovo 800.000 ljudi.
Ovogodišnji vukovarski filmski festival svakako je poseban, jer osim kvalitetnog programa igranih i dokumentarnih filmova također donosi i senzacionalno bogate te jedinstvene popratne događaje. Nesumnjivo je da sve posjetitelje konačno očekuje jedno veliko festivalsko događanje u pravom smislu te riječi. Pet je lokacija na kojima će posjetitelji ove godine moći uživati u filmovima i popratnom festivalskom programu: dvije su vanjske – perivoj dvorca Eltz i Vukovarski Vodotoranj, a tri su unutrašnje – dvorac Eltz, Hrvatski dom Vukovar i Ružičkina kuća. Igrani filmovi u konkurenciji moći će se pogledati u Hrvatskom domu, a dokumentarci u dvorani dvorca Eltz.
Ulaznice će se za projekcije filmova na perivoju dvorca Eltz i u Hrvatskom domu Vukovar prodavati po cijenama od €3 za jedan festivalski dan odnosno po €15 za kompletan festival. Svi oni koji će htjeti pogledati čim više filmova tijekom trajanja festivala imat će priliku za ukupnu cijenu od €15 pogledati koliko god filmova žele u Hrvatskom domu i na perivoju dvorca Eltz, dok će ostali za cijenu od €3 moći pogledati sve filmove toga dana na te dvije lokacije. Projekcije filmova na ostalim lokacijama su za posjetitelje besplatne.
Ove će godine vukovarski festival imati i posebnu zemlju partnera, a to je Savezna Republika Njemačka. Cilj je ostvariti što bolje dugoročne odnose s podunavskim zemljama tako da je za očekivati da je ovo samo prva u nizu godina i zemalja koja će postati zemljama partnerima. Trinaest igranih filmova nalazi se u službenoj konkurenciji za nagradu Zlatni šlep. Posebna novost ove godine jest ta da je s igranim filmovima u konkurenciji po prvi put ikada u povijesti festivala zastupljeno svih deset podunavskih zemalja. Tako će vukovarska publika imati priliku vidjeti najnovija i najkvalitetnija ostvarenja dugometražnog filma iz Njemačke, Slovačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Moldavije i Ukrajine U konkurenciji dokumentarnog programa na ovogodišnjem će se festivalu naći sedam naslova. Pored službene konkurencije igranog i dokumentarnog filma na 17. vukovarskom festivalu bit će prikazana i tri popratna filmska programa. “Cannes u Vukovaru” program je u sklopu kojeg će se prikazati “Anatomija pada” i “Jeanne du Barry”, a na festivalu će se također na poseban način obilježiti i 100 godina Disneyja i to u sklopu programa DJEČJI VUKOVARSKI FILMSKI FESTIVAL.
Posebna poslastica ovogodišnjeg festivala svakako je i najnovija vanjska lokacija – amfiteatar Vukovarskog Vodotornja. Prvi puta na festivalu ova će nova lokacija poslužiti kao mjesto na kojem će se prikazati potpuno novi program RIJEKA PRIJATELJ: NIL u sklopu kojeg će biti prikazana dva egipatska klasika: kratkometražni film “Razgovorljivi seljak” i dugometražni film “Mumija”. Osim što će biti lokacijom na kojoj će se gledati dokumentarni filmovi, dvorac Eltz također će poslužiti i kao mjesto posebno organiziranog znanstveno-umjetničkog skupa pod nazivom “Tranzicija audiovizualne djelatnosti i suodnos s novim digitalnim medijima”. Skup će biti organiziran u petak, 25. kolovoza pod vodstvom profesora Vjerana Hrpke, a za cilj će imati okupljanje stručnjaka, znanstvenika i umjetnika  koji u svom radu na području filmskog stvaralaštva, teorije, kao i audiovizualnog medijskog prostora uopće, svjedoče novim poetikama koje nosi digitalno doba. U posljednjih nekoliko godina vukovarskom festivalu nedostajao je popratni glazbeni program, no ove godine to nikako neće biti slučaj. Tako će u petak, 25. kolovoza na amfiteatru kod Veslačkog kluba nastupiti glazbena skupina Morenosi, a u subotu, 26. kolovoza na istom mjestu posjetitelje očekuje nastup skupine Soul Fingers.