Tolušić: Vukovarsko-srijemska županija među boljima u RH po pripremi EU projekata

VUKOVAR, Nakon ministara pomorstva, prometa i infrastrukture te graditeljstva i prostornog uređenja Olega Butkovića i Lovre Kuščevića, u samo par dana, u Vukovarsko-srijemsku županiju pristigao je i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić koji se poput svojih kolega u Palači Srijem susreo s čelnicima županije, gradonačelnicima, načelnicima, predstavnicima razvojnih agencija, HGK ŽK Vukovar i HOK Područne komore VSŽ s kojima je razgovarao projektima koji jesu ili će biti kandidirani prema fondovima Europske unije i mogu doprinijeti razvoju jedinica lokalne i područne samouprave.

“Ova županija kada je riječ o projektima za EU fondove odlično stoji. Županijska razvojna agencija HRAST također dobro radi kao i lokalne razvojne agencije”, ustvrdio je u izjavi novinarima Tomislav Tolušić napomenuvši kako je, kada je riječ o pripremi i provedbi projekata koji se financiraju iz EU fondova, Vukovarsko-srijemska županija među najboljima je Hrvatskoj te u toj županiji, po osnovu pripremljenih projekata, već danas može započeti realizacija projekata u iznosu većem od milijardu kuna.

Također je naveo kako je Hrvatska prošle godine iz EU fondova povukla samo 556 milijuna eura, dok bi realno godišnje, po njegovom mišljenju, trebali povlačiti između milijardu i milijardu i pol eura.

“Ove godine je u planu da povučemo negdje oko milijardu eura iako tu ovisimo o nekim stvarima koje su dogovarale prošlih godina ali već slijedeće godine to mora biti debelo preko toga iznosa”, rekao je Tomislav Tolušić.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocjenio je kako su EU fondovi velika prilika za županije poput Vukovarsko-srijemske koje zaostaju u razvoju i potrebni su im projekti koji bi ubrzali gospodarski razvoj i omogućili stvaranje novih radnih mjesta.

Po riječima zamjenika župana Željka Cirbe, Županijska razvojna agencija HRAST zajedno s lokalnim razvojnim agencijama do sada je povukla više od 400 milijuna kuna iz EU fondova. Također je kazao kako je ministru Tolušiću prenesen stav županijskih vlasti o potrebi decentralizacije Hrvatske na način da neki dijelovi pojedinih ministarstva imaju svoje odjele izvan Zagreba.

„Zašto Hrvatske šume ne bi primjerice imale sjedište u Vinkovcima? Bilo je i ideja da se Agencija za plovne puteve „utopi“ u neko od ministarstava čemu se mi protivimo jer želimo da ona ostane u Vukovaru“, rekao je novinarima Cirba.

Tijekom boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ministar Tomislav Tolušić obići će područje Gospodarske zone Vukovar dok će u Lovasu posjetit tamošnju poslovnu zonu. Čelnici PIK-a Vinkovci upoznat će ga s projetom ulaganja u opremanje objekata za preradu voća, povrća, maslina, aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja i gljiva. Radni posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić završiti će u Drenovcima i razgovorima oko projekta izgradnje tamošnjeg Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora.

ĐURO KARALIĆ