Otkriven spomenik u spomen poginulim pripadnicima Žutih mrava, Turbo voda i Pustinjskih štakora

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Članovi obitelji poginulih branitelja danas su otkrili spomenik pod nazivom „Vjera, djela, domovina“ koji se nalazi u parku na Trpinjskoj cesti. Spomenik je podignut u spomen na 18 poginulih pripadnika Žutih mrava, Turbo voda i Pustinjskih štakora. Riječ je o interventnim postrojbama koje su sudjelovale u obrani Vukovara i bile angažirane na cijeloj bojišnici.

Tomislav Orešković, koji je jedan od preživjelih pripadnika Žutih mrava, a koji je i sam ranjen početkom studenoga mjeseca, kazao je kako su pripadnici tih postrojbi bili obični dečki koji su međusobno bili povezani prijateljskim, kumovskim ili obiteljskim vezama.

„Pripadnost postrojbi određivana je po mjestu stanovanja. Organizirali smo se ubrzo poslije „krvavog Uskrsa“ kada smo počeli držati straže po gradu. Sada konačno poslije 30 godina imamo mjesto gdje možemo položiti vijenac i zapaliti svijeću u spomen na naše poginule suborce“, rekao je Orešković.

Podsjetio je i kako su postrojbe nazive dobile kroz šalu i sasvim slučajno. Naime, s početkom ratnih događanja u Vukovar je došao i jedan španjolski novinar koji ih je upitao koji im je naziv. Kako nisu imali nikakve ranije određene nazive, a i jer je ratu u Hrvatskoj prethodila Pustinjska Oluja, Marinko Leko je iz šale rekao kako su oni Pustinjski štakori. Na isti način postupio je i Miroslav Bušić koji je svoju postrojbu nazvao Žutim mravima. Rečeno je i kako su brojali 60-ak pripadnika i da su među njima najvećim brojem bili Vukovarci.

Na svečanosti otkrivanja spomenika nazočio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako je 30 godina trebalo da Vukovar dobije ovaj spomenik ali i da, kada je riječ o Domovinskom ratu, još mnoge stvari su na čekanju.

„Poslije 30 godina nismo riješili niti neke ključne stvari iz Domovinskog rata. Na žalost, naše društvo je takvo da se neke stvari od prije 30 godina, uloga ljudi koji su dali svoje živote i slično brzo zaboravljaju“, rekao je Penava.