OPG Knežević u Šiškovcima otvorio Muzej pčelarstva koji je jedinstven u Hrvatskoj ali i ovome dijelu Europe

Foto: OPG Knežević

Kada se govori o pčelarima i proizvođačima meda u Vukovarsko – srijemskoj županiji nikako se ne može izostaviti obitelj Knežević iz Šiškovaca, nedaleko od Županje, koji imaju OPG Knežević. Obitelj Knežević se pčelarstvom bavi stotinjak godina, a prije Ivana Kneževića, koji je vlasnik OPG-a, radili su to njegov otac i djed.

OPG Knežević danas ima oko 750 košnica i u zavisnosti od godine proizvedu oko 20 tona različitih vrsta meda. Uz med proizvode i razne druge proizvode vezane za pčele poput propolisa, cvjetnog praha, raznih pripravaka za imunitet, matične mliječi, pčelinjeg voska, svijeća od pčelinjeg voska, meda u saću, gigameda, megameda…

„Radimo sve proizvode koji se mogu raditi od meda. U ovoj priči smo dugi niz godina i samim tim smo kroz godine naučili puno. Međutim, pčelarstvo je zanimanje o kojem se stalno čovjek mora educirati tako da i danas, unatoč svom tome iskustvu i znanju, naletimo i na nama nove stvari. Ipak, uspijevamo tako da su naš med i ostali proizvodi postali prepoznatljivi“, kaže Knežević.

Pčelarstvo Knežević uz 750 košnica raspolaže i sa svom ostalom opremom i aparatima koji im trebaju za proizvodnju meda i ostalih proizvoda. Tako imaju punionice, tehniku za proizvodnju pogača, topljenja voska… Njihov med se prodaje širom Vukovarsko – srijemske županije, a snabdijevaju i prodavaonice u Zagrebu i Splitu.

„Ranijih godina med se najviše koristio tijekom zimskih mjeseci. Međutim, s pojavom korone med se sada puno više, radi jačanja imuniteta, koristi i tijekom cijele godine. Tako nam je i rastao broj košnica. Mogu reći da smo zadovoljni kako sve to ide iako se radi o poslu koji zahtijeva puno toga i traži angažiranje čovjeka tijekom cijele godine. Naš trud prepoznali su i kupci širom Hrvatske koji nam se redovito vraćaju“, ističe Knežević.

Kaže i kako koristi potpore za pčelare od Ministarstva poljoprivrede ali i da do sada nije koristio EU fondove.

Početkom prosinca OPG Pčelarstvo Knežević otišli su i korak dalje klada su na blagdan svetoga Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, u staroj kući u Šiškovcima otvorili Pčelarski muzej. Jedinstven je to muzej u Hrvatskoj ali i u ovome dijelu Europe u kojemu je trenutno izloženo preko 450 predmeta vezanih za pčele, pčelarstvo i med.

„To je bio jedan od naših snova koji traje više od dvadeset godina. Naime, životna želja bila mi je zaokružiti naše pčelarstvo i sačuvati sve ovo što radimo od zaborava i uništavanja. S otvaranjem Pčelarskog muzeja uspjeli smo u tome, a da smo napravili pravu stvar govori i to da bilježimo i broje posjete. Svatko tko želi može doći i vidjeti kako se radilo nekada, kakva se oprema koristila i slično. Dolaze ljudi vidjeti muzej ali i kako radimo jer mi imamo zaokruženu proizvodnju i svu potrebnu opremu“, kaže Knežević.

Među izloženim predmetima niz je onih koje su koristili na svome OPG-u kao i neki na kojima se i sam Knežević učio poslu. Tako se mogu vidjeti stare košnice, dimilice, bačve, vrcaljke… Tu je i literatura koja govori o pčelama i pčelarstvu kao i predmeti poput privjesaka, poštanskim markica, razglednica i slično na kojima su pčele. Dio predmeta su dobili i od prijatelja, a neke su i kupili. Prvi predmet koji su kupili za potrebe muzeja je drvena vrcaljka koju je platio 500 kuna i to još prije 20 godina. Među izloženim predmetima je glinena košnica iz 1880. godine kao i posuda za čuvanje meda iz 1890. godine koja je izrađena u Pečuhu.

„Neke predmete sam godina čuvao po tavanu. Sada je konačno i to došlo na red pa smo sredili muzej u staroj kući koja je bila prazna. Kada vidim sve to mogu reći da sam iznimno zadovoljan i ponosan jer smo napravili nešto što nitko nije. Najvažnija je ljubav, u svemu jednako pa tako i u radu s pčelama. Vjerojatno zato i uspijevamo i opstajemo te nismo odustali niti kada smo se suočavali s teškim trenutcima“, istakao je Knežević.

O njihovom radu govori i to kako je OPG Knežević najtrofejniji proizvođač meda u ovome dijelu Europe. Do sada imaju oko 400 različitih diploma, pehara, medalja i ostalih priznanja osvojenih za kvalitetu pojedinih vrsta meda.